Spring naar content

Onderzoekers verkleinen hersentumoren met gouden nano-deeltjes bij dieren

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto komen steeds dichter bij het realiseren van een levensreddende behandeling van hersenkanker door gouden nano-deeltjes te gebruiken om bestralingstherapie effectiever en minder toxisch te maken voor patiënten. In hun strijd tegen glioblastoma multiforme (GBM), een zeldzame, snelgroeiende kanker die in de hersenen begint, heeft het multidisciplinaire team ontdekt dat…

Lees meer

Energy Charity! Doneer je energie cadeau aan een goed doel!

Eind november € 190,- en in december nog een keer een energiecompensatie vanuit de overheid! Super fijn en welkom voor ongetwijfeld een hoop huishoudens om er de komende maanden warm bij te kunnen zitten. Maar wellicht zijn er ook huishoudens met een vast contract of huishoudens die mede dankzij het mooie weer wat minder betalen…

Lees meer

De Bazaar bij de Messiaskerk in wassenaar is een groot succes!

Wat was het weer een heerlijke happening op 1 oktober. Een mooie zonnige dag waarbij veel bezoekers de Messiaskerk wisten te vinden. Voor mooie spulletjes, lekker eten en vooral voor de ouderwetse gezelligheid die we door corona enkele jaren moesten missen. De opbrengst was overweldigend. De Messiaskerk Bazaar heeft bijna € 15.000,- opgeleverd en dat…

Lees meer

Uitgenodigd als patiënt en partner bij hoorcollege LUMC, afdeling neurologie

Iedere week vindt voor de afdeling Neurologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (verder: LUMC) een zogenoemd patiëntgesprek plaats. Tijdens die bijeenkomsten wordt een patiënt met een neurologische aandoening gevraagd om zijn of haar verhaal te doen aan jonge dokters en artsen in opleiding. De opzet van een patiëntgesprek is als volgt. Eerst wordt de…

Lees meer

Hersentumorgeneesmiddelen toegediend via de neus kunnen de effectiviteit verhogen en bijwerkingen verminderen.

In een artikel in het tijdschrift Applied Materials Today wordt het potentieel beoordeeld en overwogen om geneesmiddelen middels nanodeeltjes via de neus aan de hersenen toe te dienen, waardoor de bloed-hersenbarrière wordt omzeild en bijwerkingen worden geminimaliseerd. De bloed-hersenbarrière is laagje van speciale cellen om de bloedvaten die een soort grens vormt tussen het bloed en de…

Lees meer

Interview met Dr. Filip de Vos en Dr. Tom Snijders van het Universitair Medisch Centrum Utrecht

Op woensdag 5 oktober jl. heeft Stichting Sterk en Positief een interview afgenomen van twee zeer vooraanstaande artsen op het gebied van hersentumoren, te weten internist-oncoloog Filip De Vos (47) en neuro-oncoloog Tom Snijders (44), beiden sinds 2011 verbonden aan het UMC Utrecht. Beide artsen hebben naast hun werk als arts veel onderzoeksactiviteiten. Even voorstellen:…

Lees meer

Aankondiging: Jasper de Jong is toegetreden als bestuurslid van Stichting Sterk en Positief

Jasper stelt zich voor: 10 oktober 2007 beloofde ik, in het bijzijn van vrienden en familie dat ik voor Miriam de Jong- van Beek zou zorgen……In voor- en tegenspoed. Uiteraard zijn de geboortes van onze twee kinderen in deze 15 jarige periode te bestempelen als de maximale hoogtepunten. Dieptepunten kan ik eigenlijk niet benoemen……..Hoe vreemd…

Lees meer

Virotherapie Japan: de volgende aanvulling op de zorgstandaard voor glioblastoom?

We publiceren hier een deel van het artikel: Bron: Cancer Cell Een recent artikel in Nature Medicine rapporteerde een fase II studie waarin de werkzaamheid werd beoordeeld van een drievoudig gemuteerd, derde generatie oncolytisch herpes simplex-virus type 1 bij patiënten met een terugkerende of resterend glioblastoom. We bespreken de resultaten en benadrukken het potentieel van…

Lees meer

Kwetsbaarheid in hersentumoren kan de deur openen naar nieuwe behandelingen

Twee nieuwe onderzoeken hebben een kwetsbaarheid blootgelegd in verschillende vormen van hersentumoren die de kankers vatbaar kunnen maken voor dezelfde behandelingen. De hersentumoren zijn gliomen, die tot de meest dodelijke kankers behoren. Eén studie richtte zich op diffuse middellijngliomen, die het vaakst voorkomen bij kinderen. De andere studie richtte zich op gliomen met mutaties in de IDH1- of IDH2- genen , die meestal bij…

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.