Spring naar content

Onderzoekers verkleinen hersentumoren met gouden nano-deeltjes bij dieren

Home > Onderzoekers verkleinen hersentumoren met gouden nano-deeltjes bij dieren

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto komen steeds dichter bij het realiseren van een levensreddende behandeling van hersenkanker door gouden nano-deeltjes te gebruiken om bestralingstherapie effectiever en minder toxisch te maken voor patiënten.

In hun strijd tegen glioblastoma multiforme (GBM), een zeldzame, snelgroeiende kanker die in de hersenen begint, heeft het multidisciplinaire team ontdekt dat de nano-deeltjes de straling strak op de tumor kunnen concentreren, waardoor de tumor kleiner wordt en schade elders in het lichaam wordt voorkomen.

Verankering van radio-isotopen in de hersenen 

In dierstudies resulteerde het gebruik van gouden nano-deeltjes in bestraling in tumoren die vier weken na de behandeling niet meer detecteerbaar waren met MRI. De onderzoekers vonden ook bewijs van langdurige overleving – en een mogelijke genezing – na de proef van 150 dagen.

“We gebruiken gouden nano-deeltjes om de straling, of radio-isotoop, vast te houden waar we het in de hersenen injecteren”, zegt Constantine Georgiou.

“Zonder het gouden nanodeeltje verlaat de straling de hersentumor, waardoor deze niet effectief is.”

De straling wist ook effectief tumorcellen zonder enige zichtbare schade aan de hersenen of andere weefsels in het lichaam te veroorzaken – niet meer dan twee millimeter van de injectieplaats. Met andere woorden, er lijkt geen toxiciteit te zijn geassocieerd met de behandeling.

Om de effectiviteit van de therapie te evalueren, gebruikte Constantine Georgiou innovatieve beeldvormingstechnieken zoals Singl Photon Emission ComputedTomography (SPECT) beeldvorming, een vorm van beeldvorming in de nucleaire geneeskunde waarmee onderzoekers kunnen visualiseren waar de gouden nano-deeltjes zich in de hersenen bevinden, en MRI-beeldvorming om de groei van de tumor te volgen.

De volgende onderzoeksfase van het team zal plaatsvinden in een nieuwe ruimte aan de Universiteit van Toronto: “the Good Manufacturing Practices (GMP) faciliteit” . Mogelijk gemaakt door een subsidie ​​van $ 1,3 miljoen van de Canadian Foundation for Innovation en Ontario Research Fund, werd de faciliteit eerder dit jaar gelanceerd om radiofarmaceutica voor klinische proeven te maken.

Het team van Raymond Reilly bestuderen momenteel stralingsnanogeneeskunde in combinatie met immunotherapie om een ​​duurzamere tumorrespons te bieden voor de behandeling van GBM. De groep is ook van plan om de effectiviteit van andere radio-isotopen die aan de gouden nano-deeltjes zijn gehecht, te bestuderen, wat mogelijk nog meer precisie oplevert bij het wissen van kankercellen.

Lees hier het hele artikel

 

 

Laat een reactie achter





Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.