Skip to content

Onderzoek

Home > Onderzoek

De genezing van hersentumoren is erg complex daarom is het belangrijk om verschillende onderzoeken te doen. Een onderzoek kost veel tijd en geld maar alleen als alle resultaten bekeken en vergeleken worden kunnen hersentumoren uiteindelijk genezen worden.

Onderaan deze pagina vind je de links met het laatste onderzoeksnieuws!

Dr. Mr. M.L.D. Broekman en Prof. Dr. C.M.F. Dirven vertellen over hun onderzoek naar hersentumoren:

Dr. mr. M.L.D. Broekman, Neurochirurg bij het Haaglanden Medisch Centrum (HMC), heeft als doel om hersentumoren geneesbaar te krijgen. Zij heeft veel ervaring op het gebied van hersentumoren en heeft meerdere onderzoeken lopen:

Lokale therapie:

In het onderzoeksteam van Harvard testen ze behandelingen van medicijnen die lokaal kunnen worden toegediend. Lokaal betekend dat ze de chirurg de Bloed-hersen barrière letterlijk bypast om het medicijn direct bij de tumor te krijgen. Op dit moment is er een middel herontdekt, aclarubicine (acla), dat positieve resultaten laat zien op de werking van de tumor maar daarnaast, niet onbelangrijk, de gezonde cellen van de hersenen niet aantast.

Immuun therapie:

Marike verteld gepassioneerd en vol energie dat ze na het onderzoeken van 4 jaar data van één van haar promovendi blijkt dat er cellen zijn zoals macrofagen (witte bloedcellen) en microglia (gliacellen) die een belangrijke rol spelen in ons centraal zenuwcentrum en onderdeel uitmaken van ons immuunsysteem. Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat deze cellen in de hersenen niet goed functioneren! Het is alsof deze gliacellen “UIT” staan, passief zijn waardoor ze niet reageren op kankercellen wat ze wel horen te doen. Door te onderzoeken wat de hersentumor doet wanneer deze cellen weer “AAN” gezet worden hopen de onderzoekers een doorbraak te forceren naar het geneesbaar krijgen van hersentumoren.

Prof. Dr. C.M.F Dirven, Neurochirurg bij het Erasmus Medisch Centrum (EMC) doet ook onderzoek naar hersentumoren. Ook Dr. Dirven werkt aan verschillende onderzoeken.

“Naast immuuntherapie met hulp van virussen zijn we ook gestart met een ander onderzoek”, vertelt Dirven. “Drugsscreening of eigenlijk ‘Personalised Medicine’. Medicatie die voor iedere patiënt op maat is samengesteld.

Personalised Medicine:

“Twaalf jaar geleden zijn we begonnen met het aanleggen van een ‘Bio-bank’ voor verder onderzoek. Een bibliotheek van duizend tumoren. Daarvan hebben we nu vijftig tumoren ook helemaal genetisch onderzocht, we kunnen al deze cellen opkweken”.

Dirven: “Uit Amerika hebben we 120 vormen van medicatie verzameld in een ‘Drug Library’. Al deze middelen hebben bij een bepaalde kankersoort iets gedaan. Deze 120 middelen hebben we teruggebracht naar 20 middelen die op de celkweken van hersentumoren werken! De grote uitdaging is nu het beschikbaar krijgen van die 20 middelen en vervolgens te bekijken of die middelen ook bij patiënten werken. Om dit te kunnen doen moet er een heleboel geregeld worden: De patenten, financiën, noem maar op, zegt Dr. Dirven”.

“Ons doel is om het weefsel uit de tumor van de patiënt halen. Dat kweken in het lab en daar de 20 middelen op testen. We kunnen dan onderzoeken welk middel het beste bij de patiënt werkt”.

“Het uiteindelijk model is het juiste middel vinden dat de bloed-hersenbarrière kan omzeilen en bij de patiënt gaat werken!”, roept Dr. Dirven daadkrachtig!

Hier vind je de links met het laatste onderzoeksnieuws: