Onderzoek
Studie met nieuwe aanpak voor glioblastoom behandeling ‘veelbelovend’
Een nieuwe internationale studie gepubliceerd in Nature Medicine en gepresenteerd als een laat-brekend abstract op de jaarlijkse conferentie van de American Association of Neurological Surgeons (AANS), toont grote belofte voor patiënten met glioblastoom. Farshad Nassiri en Gelareh Zadeh, neurochirurgen bij UHN (Toronto Canada), publiceerden de resultaten van een fase 1/2 klinisch onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit…
Vader, Kinderoncoloog en drie Twentse wetenschappers slaan de handen ineen!
Geschreven door Rense Kuipers Een behandeling vinden voor een ziekte met nul kans op overleving. Op die missie hebben UT-wetenschappers Loes Segerink, Andries van der Meer en Kerensa Broersen zich gestort, samen met kinderoncoloog Dannis van Vuurden en de Tobias Sybesma Foundation. Met behulp van organ-on-a-chip-technologie willen ze het onvermijdelijke voor hersenstamkankerpatiënten proberen te voorkomen….
Hoopvol nieuws uit Gotenburg, Zweden over een nieuw medicijn voor GBM-patiënten, Z4P.
In het vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift iScience is op 19 mei 2023 een interessante studie geplaatst wat goede hoop biedt om glioblastoom te bevechten op een indrukwekkend hoopvolle én minder ingrijpende wijze, dan thans gebeurt. Op 24 mei jl. is een persbericht over voornoemd onderzoek geplaatst op de website Surreylive. De huidige (standaard)behandeling (de STUPP-methode) bestaat…
Nieuwe test bepaalt hoe hersentumor best behandeld kan worden in België
Door het groot aantal verschillende celtypes in hersentumoren, die allemaal op een andere manier op een behandeling reageren, hervallen veel patiënten, en is de kans op volledig herstel erg klein. Een nieuwe diagnostische test, ontwikkeld door KU Leuven, geeft op basis van een biopsie aan of een behandeling alle aanwezige tumorcellen kan aanvallen. Hierdoor kan…
GLOW: werken aan meer behandelopties voor het glioblastoom
De vooruitzichten voor patiënten met een glioblastoom zijn al jaren ongunstig, en de behandelopties blijven beperkt. Reden om in de GLOW-studie met een complete DNA-analyse te zoeken naar nieuwe behandelingen, in samenwerking met Oncode Institute en Hartwig Medical Foundation. GLOW-onderzoekers Marike Broekman en Mark van Opijnen: ‘Wij geloven dat deze vorm van diagnostiek de toekomst is van de oncologie.’ Geschreven…
Een Amerikaans onderzoek naar een nieuwe manier om GBM recidief te bestrijden met FUS implantaten
Op 2 mei jl. is in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet (oncology) een interessante uitkomst gepresenteerd van een fase I studie met 17 patiënten, welke studie ziet op een innovatieve manier om met lage intensiteit pulserende geluidsgolven met gelijktijdige toediening van microbellen via een infuus tijdelijk de bloed-hersenbarrière te openen. Het doel was om onder…
Veelbelovend nieuws uit Amerika: een gel die mogelijk glioblastoom uitschakelt en geneest?!
Op 24 april 2023 wordt op een goed aantal (medisch) wetenschappelijke online tijdschriften, waaronder Eurekalert.org en interesting engineering.com melding gemaakt van een mogelijke doorbraak in de zoektocht naar een middel/behandeling tegen Glioblastoom, een van de dodelijkste vormen van (hersen)kanker. Wetenschappers van de Johns Hopkins University (JHU) – Baltimore, Maryland – hebben een nieuwe gel ontwikkeld…
Klinisch onderzoek in de USA onthult oorzaak van glioom-gerelateerde aanvallen
Een recent onderzoek naar de oorzaken van epileptische aanvallen bij Glioompatiënten, wat is gedaan aan het Baylor College voor Geneeskunde te Houston, Texas geeft nieuwe inzichten in de oorzaken van glioom-gerelateerde epilepsie. Epileptische aanvallen zijn een veel voorkomend kenmerk van een kwaadaardig glioom. Recente studies impliceren peritumorale synaptische ontregeling als een aanjager van hersenhyperactiviteit en…
Bloeddrukmedicijn Losartan kan oedeem bij patiënten met glioblastoom voorkomen
Zoals u kunt opmaken uit de onderzoeken en onderwerpen die op onze onderzoekspagina staan, wordt regelmatig onderzoek gedaan naar behandelingen om hersenkanker te bestrijden met behulp van immunotherapie. Bij een behandeling met immunotherapie bij kanker wordt het (eigen) immuunsysteem van de patiënt gebruikt om de kankercellen aan te vallen. Het immuunsysteem wordt door de behandeling…
City of Hope (USA) ontvangt 12 miljoen dollar voor onderzoek met virus naar GBM4
Met de hulp van een subsidie van $ 12 miljoen lanceren onderzoekers van City of Hope een klinische proef om een opwindende nieuwe therapie te testen op een notoir moeilijk te behandelen hersenkanker. Deze zeer invasieve tumoren hebben geen duidelijke grenzen en de meeste chemotherapieën kunnen diffuse tumorcellen in de hersenen niet adequaat bereiken. Om deze…
Een studie naar het toevoegen van Clobazam aan Keppra en Depakine tegen epilepsie
Vanwege refractaire epilepsie – epileptische aanvallen die heel moeilijk te bestrijden zijn – heeft naar schatting 10% van de hersentumorpatiënten met glioom-geassocieerde epilepsie drievoudige anti-epilepsie medicatie nodig. Onderzoekers probeerden de werkzaamheid, verdraagbaarheid en gebruiksgemak van drievoudige anti-epileptische combinaties bij deze patiëntenpopulatie te onderzoeken. Vaak wordt na een eerste epileptische aanval een anti-epilepsie medicijn, of een…
Een klinische fase 2b-studie met een combinatie van immunotherapie bij patiënten met een GBM
Imvax – een biotechnologiebedrijf uit Philadelphia dat immunotherapieën op basis van tumoren ontwikkelt – kondigt bij persbericht van 27 maart jl. (zie ook: Business Wire) aan dat de eerste patiënt is ingeschreven die deelneemt aan een fase 2b-onderzoek van IGV-001 voor glioblastoom. Het onderzoek is fase 2b klinische studie met 93 patiënten en de studie…