Spring naar content

Hersentumorgeneesmiddelen toegediend via de neus kunnen de effectiviteit verhogen en bijwerkingen verminderen.

Home > Hersentumorgeneesmiddelen toegediend via de neus kunnen de effectiviteit verhogen en bijwerkingen verminderen.

In een artikel in het tijdschrift Applied Materials Today wordt het potentieel beoordeeld en overwogen om geneesmiddelen middels nanodeeltjes via de neus aan de hersenen toe te dienen, waardoor de bloed-hersenbarrière wordt omzeild en bijwerkingen worden geminimaliseerd.

De bloed-hersenbarrière is laagje van speciale cellen om de bloedvaten die een soort grens vormt tussen het bloed en de hersenen: goede stoffen mogen erdoor, slechte stoffen niet. De bloed-hersenbarrière beschermt je hersenen tegen schadelijke stoffen. Het nadeel is dat de bloed-hersenbarrière (deels) een obstakel vormt bij het toedienen van medicijnen, waardoor deze niet (geheel) aankomen in de hersenen.

Door bestaand en gepubliceerd onderzoek te onderzoeken, vinden de auteurs van dit artikel dat geneesmiddelen die via de neus worden toegediend, mogelijk gemakkelijker de bloed-hersenbarrière kunnen omzeilen en wanneer ze worden afgeleverd in microscopische deeltjes, bekend als nano-deeltjes, is er een groot potentieel voor het verhogen van de effectiviteit en het verminderen van bijwerkingen van geneesmiddelen die gericht zijn op hersenaandoeningen, waaronder hersentumoren.

Download hier de gehele bijlage voor deze studie

Lees hier het hele artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.