Spring naar content

Patiënten met v600E in het BRAF-gen kunnen nu ook in Nederland behandeld worden

Home > Patiënten met v600E in het BRAF-gen kunnen nu ook in Nederland behandeld worden

Op 29 november 2021 berichtte wij jullie al over een combinatie van twee gerichte kankermedicijnen bij patiënten met een genetische mutatie die bekend staat als v600E in het BRAF-gen. Deze mutatie wordt gevonden bij slechts twee tot drie procent van de patiënten met een hersentumor.

Sinds kort kunnen patiënten met deze bijzondere genetische mutatie hiervoor ook in Nederland behandeld worden o.a. in het Erasmus MC via de zogenaamde landelijke Drup-studie waar we jullie eerder over informeerde.

Prof. Dr. M.J Martijn van den Bent aan het woord:

Een afwijking die bij melanomen veel voor komt, is een mutatie in het BRAG gen, een stukje chromosoom dat bij de helft van de melanoom patiënten is gemuteerd en daardoor de tumor in stand houdt. Een tiental jaren geleden zijn er medicijnen ontwikkeld die effectief bleken bij dit soort tumoren, de voorloper van deze behandeling was de combinatie medicatie trametinib/vemurafinib maar inmiddels zijn ook nieuwere medicijnen tegen deze mutatie ontwikkeld.

Niet allen melanomen hebben deze BRAF-mutatie, ook bij andere tumoren komen deze voor zij het in veel lagere frequentie. Deze medicijnen combinatie is ook bij deze andere tumoren getest en blijkt daar ook effectief bij, inmiddels is deze combinatie in de Verenigde Staten toegelaten voor de behandeling van BRAF gemuteerde tumoren. Een klein deel van de hersentumoren (paar procent) blijkt deze afwijking ook te hebben, vooral de meer laaggradige en zeldzame tumoren die met namen als het ganglioglioom, pleiomorf xantroastrocytoom en pilocytaire astrocytomen worden aangeduid. En daar blijken deze middelen ook bij te werken, indien de BRAF V600E mutatie aanwezig is.

In een studie bij recidief hersentumoren met deze mutatie werd bij 33% van de hooggradige, dus meer agressieve hersentumoren een gunstige reactie gezien, en bij 9 van de 13 (69%) met een meer laaggradige hersentumor met deze mutatie. Vooral bij de laaggradige tumoren hield de gunstige reactie lang aan (jaren), bij de hooggradige tumoren was de gemiddelde duur van de respons 13 maanden.

Tijdens het recente grote Amerikaanse ASCO kankercongres zijn de resultaten nu ook gepresenteerd naar deze behandeling als eerste behandeling bij kinderen met een hersentumor met een BRAF V600E gemuteerde tumor.

Hiervoor is deze behandeling vergeleken met de standard chemotherapie behandeling die gebruikelijk is bij dit soort tumoren, en inderdaad blijkt de nieuwe behandeling meer effectief (meer gunstige reacties: tumor verkleining bij 47% versus bij 11% na chemotherapie, welk effect bovendien langer aanhoudt dan na klassieke chemotherapie en met minder bijwerkingen gepaard gaat).

Daarmee zijn de vooruitzichten voor sommige hersentumor patiënten toch weer wat beter geworden!

Een paar kanttekeningen: het zou heel goed kunnen zij dat dit soort behandelingen niet zo maar gestopt kan worden omdat de tumor dan weer gaat groeien. En, veel pilocytaire astrocytomen (een relatief veel voorkomende hersentumor bij kinderen) hebben een andere BRAF afwijkingen: het zogenaamde BRAF-KIAA fusie gen. Daar werkt deze behandeling helaas niet bij.

In Nederland is deze behandeling in studieverband doorgaans beschikbaar bij patiënten met een recidief hersentumor met de BRAF V600E mutatie, met spanning wordt uitgekeken naar de vervolgstappen bij nieuw gediagnostiseerde tumoren.

Literatuur:

1. Wen PY, Stein A, van den Bent M, et al: Dabrafenib plus trametinib in patients with BRAF(V600E)-mutant low-grade and high-grade glioma (ROAR): a multicentre, open-label, single-arm, phase 2, basket trial. Lancet Oncol, 2021
2. Bouffet E, Hansford J, Garré ML, et al: Primary analysis of a phase II trial of dabrafenib plus trametinib (dab + tram) in BRAF V600–mutant pediatric low-grade glioma (pLGG). Journal of Clinical Oncology 40:LBA2002-LBA2002, 2022
3. Mullard A: BRAF plus MEK inhibitor combo secures tumour-agnostic FDA approval. Nat Rev Drug Discov, 2022

 

Laat een reactie achter