Spring naar content

Twee kankermedicijnen hoopvol bij patiënten met v600E in het BRAF-gen

Home > Twee kankermedicijnen hoopvol bij patiënten met v600E in het BRAF-gen

Een combinatie van twee gerichte kankermedicijnen vertoonde een ongekende, “klinisch betekenisvolle” activiteit bij patiënten met zeer kwaadaardige hersentumoren die een zeldzame genetische mutatie droegen, volgens een klinisch onderzoeksrapport door onderzoekers van het Dana-Farber Cancer Institute.

De combinatie van geneesmiddelen, die een overactieve signaalroute voor celgroei blokkeerde, deed tumoren met 50% of meer krimpen bij een derde van de 45 patiënten met moeilijk te behandelen hoogwaardige gliomen , waaronder glioblastomen, de meest agressieve hersentumor. De patiënten werden geselecteerd voor de proef omdat hun tumoren een genetische mutatie droegen die bekend staat als v600E in het BRAF-gen. Deze mutatie wordt gevonden bij slechts twee tot drie procent van de patiënten met hooggradige gliomen, maar wordt gevonden in tot 60% van bepaalde soorten laaggradige gliomen. De studie omvatte 13 patiënten met laaggradige gliomen. Van die patiënten hadden er negen een objectieve respons op de behandeling met de combinatie van geneesmiddelen , met een responspercentage van 69%.

De twee geneesmiddelen die in het onderzoek werden gecombineerd, waren dabrafenib en trametinib. Beide geneesmiddelen richten zich op eiwitten in de MAPK-route, een signaalketen van eiwitten die fungeert als een schakelaar voor celgroei en kan vast komen te zitten in de “aan” -positie, wat ongecontroleerde groei veroorzaakt die tot tumoren leidt.

Drie patiënten hadden een volledige respons – hun tumoren waren niet langer te zien op beeldvormende scan – en 12 hadden gedeeltelijke krimp van hun tumoren. De patiënten waren niet genezen, maar degenen die op de medicijnen reageerden, ondervonden opmerkelijk duurzame voordelen – bij één beoordeling was de mediane duur van de respons 13,6 maanden en bij een andere beoordeling was het 36,9 maanden.

De bevindingen zijn afkomstig van een lopend fase 2-onderzoek genaamd ROAR (Rare Oncology Agnostic Research) dat sinds 2014 patiënten inschrijft in 27 gemeenschaps- en academische kankercentra in 13 landen. De studie is een zogenaamde “mand”-studie, die tot doel heeft patiënten in te schrijven die een gemeenschappelijk tumorkenmerk delen – in dit geval de BRAF v600E-mutatie – hoewel ze een reeks verschillende kankers kunnen hebben. De ROAR-studie omvat patiënten met schildklier- en galwegkanker, gastro-intestinale stromale tumoren, haarcelleukemie, multipel myeloom, laag- en hooggradig glioomhersentumoren en andere. De studie is opgezet om het totale responspercentage van dabrafenib in combinatie met trametinib te bepalen bij patiënten met BRAF V600E-gemuteerde kankers. Het BRAF-eiwit is een groeisignaleringseiwitkinase dat een rol speelt bij het reguleren van de MAPK-signaleringsroute. BRAF V600E-mutaties veroorzaken kanker door de MAPK-route te activeren, die uit veel eiwitten bestaat, wat resulteert in ongecontroleerde celgroei en de ontwikkeling van een tumor.

Lees hier het hele artikel

 

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.