Spring naar content

Hartwig Medical Foundation onderzocht patiënten vanuit de Drup-studie

Home > Hartwig Medical Foundation onderzocht patiënten vanuit de Drup-studie

Publicatie van Hartwig Medical Foundation

24% van alle mensen met kanker heeft een zeldzame vorm van kanker. In de huidige praktijk heeft deze groep patiënten minder toegang tot moleculaire diagnostiek en nieuwe behandelingsmogelijkheden dan patiënten met meer gangbare vormen van kanker. Op basis van de genetische en klinische data van 500 mensen in de DRUP-studie hebben onderzoekers echter aangetoond dat patiënten met een zeldzame vorm van kanker dezelfde baat hebben bij uitgebreide moleculaire diagnostiek en nieuwe (gerichte) behandelmogelijkheden.

Wat was het doel van de studie?

Mensen met een zeldzame vorm van kanker hebben over het algemeen minder vaak toegang tot uitgebreide moleculaire diagnostiek en nieuwe (doelgerichte) anti-kankerbehandelingen vergeleken met patiënten met een vorm van kanker die niet zeldzaam is. Wij hebben onderzocht of patiënten met een zeldzame kanker binnen de DRUP-studie net zoveel baat hebben bij goedgekeurde geneesmiddelen buiten hun label als patiënten met een veelvoorkomende kanker.

Hoe heeft u dat onderzocht?

We hebben de data geanalyseerd van de eerste 500 behandelde patiënten uit de DRUP-studie (Drug Rediscovery Protocol). Binnen de DRUP-studie onderzoeken we of een doelgerichte therapie – geregistreerd voor een bepaald kankertype ook effectief is voor andere kankertypes met dezelfde kankercelkenmerken.

33% Van de patiënten in de DRUP-studie heeft een zeldzaam kankertype; dat is relatief veel. De DRUP-studie voorziet daarmee ook in een behoefte om patiënten met zeldzame kankertypen potentieel effectieve behandelmogelijkheden aan te bieden.

Wat was uw conclusie?

We hebben aangetoond dat patiënten met zeldzame vormen van kanker in principe evenveel voordeel kunnen hebben van moleculaire diagnostiek en nieuwe doelgerichte behandelmethoden. Het is van belang om ook voor deze kwetsbare patiëntengroep te optimale zorg te kunnen bieden.

Uiteraard maken we de kanttekening dat de analyse op een groep patiënten gedaan is met een grote verscheidenheid aan verschillende tumortypen en dat dit dus niets over een individueel (zeldzame) type kanker zegt.

Lees hier het hele artikel 

Download hier het gehele onderzoek

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.