Spring naar content

‘Artsen en Specialisten slaan hun handen ineen in de strijd tegen hersentumoren’

Home > ‘Artsen en Specialisten slaan hun handen ineen in de strijd tegen hersentumoren’

Charles: “Het lijkt wel alsof alle puzzel stukjes in elkaar vallen”

Charles La Haye in gesprek met Marike Broekman over de nieuwe samenwerking van een bijzondere groep professionals onder de naam DNFC en de onderzoeken naar hersentumoren waaraan ze op dit moment een bijdrage aan levert.

Unieke samenwerking 

Het is half september 2020, de week waarin de stijgingen van het aantal Covid-19 patiënten weer fors toeneemt. Na ons laatste gesprek begin februari leek er geen vuiltje aan de lucht en gingen de onderzoeken naar de genezing van hersentumoren op volle snelheid vooruit… tot de 16e maart Nederland in Lockdown ging. Ook de laboratoria in binnen- en buitenland sloten de deuren. Onderzoeken naar hersentumoren liepen vertraging op.

Maar in die tijd van Covid-19 is er ook iets bijzonders gebeurd. Je kunt gerust zeggen grensverleggend en innovatief! Er is een consortium in oprichting met de naam Dutch Neuro-Oncology FUS Consortium. In het kort DNFC.

Marike Broekman: “Ik ben zo trots op deze samenwerking”

Een bijzondere groep professionals

Het consortium moet een unieke samenwerking worden van het Prinses Maxima Centrum, Erasmus University Medical Center (EMC), Leiden University Medical Center (LUMC) en het Utrecht Medical Center (UMC) onder leiding van Dannis van Vuurden van het PMC. Ook andere bekende namen doen mee zoals Prof. Pierre Robe, Dr. Martine Lamfers, Prof. Clemens Dirven, Dr. Mr. Marike Broekman, Dr. Filip de Vos, Dr. Tom Snijders en Dr. Mario Ries.

Een bijzondere groep van professionals die zich dagelijks inzetten om hersentumoren geneesbaar te krijgen.

Nieuw onderzoek naar Focused UltraSound

Grensverleggend en innovatief is hun onderzoeksaanvraag naar een nieuwe methode om de bloed-hersenbarrière (BHB) – een barrière die voorkomt dat stoffen vanuit de bloedbaan in de hersenen komen- tijdelijke open te zetten waardoor chemotherapie een echte kans kan krijgt. Dit gebeurt door Focused UltraSound (FUS).

FUS is een techniek die doormiddel van een specifieke echo in combinatie met een middel in de bloedbaan, tijdelijk de BHB kan opzetten. Zodra de BHB open staat is het mogelijk om een middel (chemo) toe te dienen om de hersentumor te bestrijden.

Keurt het KWF en het NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) dit onderzoek van het DHFC goed, dan wordt er een grote stap gezet richting het genezen van hersentumoren. Dit onderzoek zet namelijk letterlijk de deuren open voor een aantal lopende studies van Mr. Dr. Broekman en Prof. Clemens Dirven.

Stand van zaken overige onderzoeken hersentumoren

In een eerder interview met Prof. Clemens Dirven < link naar interview>. Hebben we gesproken over de Biobank van het EMC en de 20 medicijnen die allemaal iets doen tegen kanker, het zogenaamde “personalised medicine”. Door het openzetten van de BHB is de theorie dat deze middel(en) daadwerkelijk een kans krijgen om de kwaadaardige hersentumor te bestrijden.

Ondertussen is Prof. Dr. Jacques Neefjes (LUMC), winnaar van de prestigieuze NWO-Spinoza prijs 2020, druk bezig met het modificeren van het middel doxorubicine. Dit middel wordt veel gebruikt bij borstkanker. Doxorubicine is het “broertje” van het middel aclarubicine (acla) waarover we eerder dit jaar berichten in het interview met Dr. Mr. Marike Broekman < link naar interview>. Prof. Dr. Jacques Neefjes is daarnaast ook nauw betrokken bij het DNFC als lid van de Adviesraad.

Het onderzoek van microglia die “UIT” staan, waarover we eerder dit jaar berichten loopt gewoon door in Harvard (Boston) maar nu ook in het LUMC. Door te onderzoeken wat de hersentumor doet wanneer deze cellen weer “AAN” gezet worden hopen de onderzoekers een doorbraak te forceren naar het geneesbaar krijgen van hersentumoren. De eerste uitkomsten worden medio 2021 verwacht.

Het lijkt wel alsof alle puzzels stukjes in elkaar vallen als dit onderzoek gaat lopen!

 

Gepubliceerd op 23 september 2020

Auteur: Charles La Haye (Stichting Sterk en Positief)

15 reacties

  1. Ilse op 23 september, 2020 om 21:55

    Wat een geweldige ontwikkelingen!!!

    • Mark op 24 september, 2020 om 06:41

      Wow!!
      Wat een goed nieuws.
      Goed bezig met zijn allen en Charles.

  2. Gerda de Groot op 23 september, 2020 om 22:57

    Het is te hopen dat door het bundelen van deze onderzoeken positieve resultaten komen..

  3. Jasper&Miriam op 23 september, 2020 om 22:59

    Ik krijg er kippenvel van….wat een mooi en duidelijk verhaal! Ik hoop dat de puzzelstukjes snel in elkaar vallen. Dit is wat we nodig hebben, jij en ik en de andere lotgenoten! Top Charles hoe je dit hebt gedaan. Proud!

    Jasper en Miriam

  4. Piet Stolwijk op 23 september, 2020 om 23:06

    Goed verhaal. Knap om zoveel personen te laten samenwerken. Met ook nog eens een mooie termijn waarop er resultaat kan zijn.
    Spannend

    • Natasja Andringa op 24 september, 2020 om 03:14

      Dit onderzoek verdient absoluut snel goedkeuring en leest zo hoopvol!

      • Ingeborg op 24 september, 2020 om 16:49

        Geweldig en zo fijn dat zoveel mensen zich hiervoor inzetten! 🍀

  5. Ingrid Pickert op 24 september, 2020 om 00:27

    Geweldig dat er zoveel zeer kundige mensen gaan samenwerken. Nu maar hopen dat er snel toestemming komt om te starten.
    Hier moet wel iets moois uitkomen en ondertussen blijven ook wij sterk en positief!

  6. Ing op 24 september, 2020 om 07:39

    Wat een mooie ontwikkelingen Charles!!!
    Heb zo iig ook nog het gevoel dat Ron, mijn man, niet voor niet aan Corona is overleden 😢en dan bedoel ik dat er toch iets goeds uit voortgekomen is.
    Een succes groet Ing (zus van Yvonne K)

    • J. Knol op 17 december, 2020 om 18:41

      ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

  7. Ted op 29 september, 2020 om 11:13

    Kijk hier wordt een mens blij van !!!! Wat fijn Charles! “Hope is a good thing and no good thing ever dies”

  8. Monique Scholten op 25 oktober, 2020 om 11:07

    Ik heb het van dichtbij meegemaakt hoe heftig het is als je de diagnose krijgt van een hersentumor voor zowel patiënt als zijn/haar omgeving. Iedereen verdient een kans op genezing.

  9. Paul van der Aa op 25 oktober, 2020 om 12:18

    Hopenlijk gaan ze snel van start dit zal ontzettend veel mensen gelukkig maken. Helaas is het voor onze dochter Sanne te laat ze was pas 24 jaar oud.

  10. Gerdien Visch op 25 oktober, 2020 om 12:47

    Het zou fantastisch zijn wanneer de goedkeuring snel komt. To team 👍

    • Joke Nijmeijer op 29 oktober, 2020 om 18:12

      Hopelijk kunnen ze veel mensen helpen met deze nieuwe technieken, oooh wat zou dat fijn zijn🙏🙏🙏🙏

Laat een reactie achter





Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.