Spring naar content

Neurochirurg Marike Broekman: ‘we moeten de genezing van hersentumoren anders gaan benaderen’

Home > Neurochirurg Marike Broekman: ‘we moeten de genezing van hersentumoren anders gaan benaderen’

Marike Broekman is neurochirurg van het HMC in Den Haag. Enthousiast en vol energie vertelt zij dat er veel onderzoek gedaan wordt om hersentumoren geneesbaar te krijgen.

Twee dagen per week staat ze op de OK om hersentumor patiënten te opereren. De rest van haar tijd is ze bezig met het opzetten van onderzoeken en het begeleiden van haar, maar liefst 15 promovendi! Deze PDH studenten werken voor haar aan verschillende studies die allemaal te maken hebben met hersentumoren.

Ze vliegt de hele wereld over om met andere specialisten te praten, congressen te bezoeken en presentaties te geven. Op de ochtend dat wij haar spraken was ze die nacht net geland uit Sarajevo.

Charles La Haye in gesprek met Marike Broekman over de onderzoeken naar hersentumoren waaraan zij op dit moment een bijdrage levert. Haar samenwerking met Harvard in Boston waar ze een aantal keer per jaar naar toe gaat, zet stappen. Ook daar heeft ze een team van mensen die werken aan de genezing van hersentumoren.

Charles: “Ik zie haar gedrevenheid, het geeft mij de juiste positieve energie”.

Klinische studies

Marike werkt mee aan het onderzoek van Arnaud Vincent van het EMC om vast te stellen wanneer “wakker” operaties voor hersentumor patiënten wel zinvol zijn en wanneer niet.

Een 2e klinische studie waar ze aan meewerkt wordt geïnitieerd vanuit Zwitserland en betreft een Europese studie. Dit onderzoek stelt zich met name de vraag wat de “standaard” moet worden wanneer de hersentumor weer terugkomt bij patiënten met een glioblastoom. De standaard nu is na het constateren van een hersentumor: opereren, bestralen en daarna chemo. Wanneer de tumor voor de 2e keer terugkomt weet men eigenlijk niet goed wat nu de juiste behandeling is. Dit onderzoek moet hier duidelijkheid in gaan geven.

Lokale therapieën

In het onderzoeksteam van Harvard testen ze behandelingen van medicijnen die lokaal kunnen worden toegediend. Lokaal betekend dat ze de chirurg de Bloed-hersen barrière letterlijk bypast om het medicijn direct bij de tumor te krijgen. Op dit moment is er een middel herontdekt, aclarubicine (acla), dat positieve resultaten laat zien op de werking van de tumor maar daarnaast, niet onbelangrijk, de gezonde cellen van de hersenen niet aantast.

De harte wens van Marike is om deze testen naar het LUMC te halen onder begeleiding van Professor Neefjes, maar hier is veel geld voor nodig.

Baanbrekend onderzoek!

Het beste hebben we voor het laatst bewaard. Zelf werd ik bevangen door emotie toen Marike gepassioneerd en vol energie het volgende vertelde: Na het onderzoeken van 4 jaar data van één van haar promovendi blijkt dat er cellen zijn zoals macrofagen (witte bloedcellen) en microglia (gliacellen) die een belangrijke rol spelen in ons centraal zenuwcentrum en onderdeel uitmaken van ons immuunsysteem. Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat deze cellen in de hersenen niet goed functioneren! Het is alsof deze gliacellen “UIT” staan, passief zijn waardoor ze niet reageren op kankercellen wat ze wel horen te doen.

Net als bij het baanbrekende onderzoek van Parkinson, is ook Marike de genezing van hersentumoren vanuit een ander hoek aan het benaderen. In plaats van naar de kankercellen zelf te kijken wordt er nu vooral gekeken waarom bepaalde cellen niet “AAN” staan en hun werk niet doen waardoor de hersentumor zijn gang kan gaan.

Door te onderzoeken wat de hersentumor doet wanneer deze cellen weer “AAN” gezet worden hopen de onderzoekers een doorbraak te forceren naar het geneesbaar krijgen van hersentumoren.

Gepubliceerd op 27 februari 2020

Auteur: Charles La Haye (Stichting Sterk en Positief)

11 reacties

  1. Fleur Gouw op 6 augustus, 2021 om 16:41

    Heel goed werk.
    Mijn moeder heeft een glioblastoom links temporaal.

  2. J Bakker op 16 augustus, 2021 om 09:43

    Kan ik meedoen aan een onderzoek in de strijd tegen hersentumoren? Bij mij een glioblastoom, fase 4, rechts terhoogte van slaap boven oor. Probeer ketodieet,en plantaardig eiwitrijk dieet. Heb geen oncodiëtiste gevonden. Doe nu dit op eigen houtje. Probeer yoga voor de ontspanning, bewegen en positief te blijven.
    Heb 42 dagen chemo en 30 dagen bestralingen achter de rug. Ben hier erg ziek van geweest. De volgende zwaardere chemo met meer misselijkheid tot eind januari, ga ik niet doen. Mijn dossier wordt daarom nu naar de huisarts afgevoerd. Vind ik naar. Ik ben er toch nog.

    • sterkenpositief op 17 augustus, 2021 om 00:15

      Beste J Bakker, Ik mail je even. Groet Charles

      • mari van de langenberg op 2 maart, 2022 om 06:46

        hoi mijn kleindochter heeft glioblastoom en is in de fase 4 ook haar dosier gaat naar de huisarts ze is pas 14 jaar wie kan haar nog helpen a.u.b.

        • sterkenpositief op 4 maart, 2022 om 20:35

          Beste Mari,

          Wat vreselijk! Dat hoor je helaas niet vaak 14 jaar en een graad 4 tumor. In welk ziekenhuis is ze onder behandeling?

          Heel veel sterkte🍀

          Charles

        • mari op 5 maart, 2022 om 08:11

          ze is in behandeling in utrecht bij het maxima maar is in feite uitbehandeld en word overgedragen naar de thuiszorg kunt u nog iets doen ?

          • sterkenpositief op 9 april, 2022 om 17:02

            Beste Mari,

            Ik heb u een mail gestuurd.

            met vriendelijke groet,

            Charles La Haye



  3. Margriet op 1 april, 2022 om 21:24

    Hebben jullie nog studies openstaan op dit moment? Mijn nu 16 jarige zoon heeft een andere soort hersentumoren…. Kan die ook in aanmerking komen voor studies? Tot nu toe hebben meerdere chemo’s en bestralingen het niet tegen kunnen houden. Ook een huidige studie met immunotherapie lijkt niet te werken.

    • sterkenpositief op 9 april, 2022 om 17:03

      Beste Margriet,

      Wat heftig om te horen!

      Ik stuur u even mijn contactgegevens, dat communiceert wat makkelijker.

      met vriendelijke groet,

      Charles La Haye

  4. Tamara van der Schot op 8 februari, 2023 om 14:34

    Mijn man had een hersentumor op zijn spraakgedeelte. Bij Marike geweest en er werd gezegd dat hij zonder operatie nog 3 en met operatie Nog 15 maanden zou hebben. Dit was op 21/9. Op 25/10 is hij overleden. Ik heb moeite met het vreselijke verlies en ik heb nog vragen. De operatie heeft niet meer kunnen plaatsvinden omdat binnen een week zijn rechterkant geheel uitviel. Hoe kon het zo snel gaan? Als we het eerder hadden ontdekt had hij dan kunnen overleven?

    • sterkenpositief op 8 februari, 2023 om 20:46

      Wat vreselijk om te lezen Tamara,

      Dat je nu nog vragen hebt snappen we heel goed alleen zullen de antwoorden hierop helaas nooit komen. Het is een vreselijke ziekte met een slechte afloop, 1% overleeft het. Dat zijn slechts 15 patiënten per jaar.

      We wensen je heel veel sterkte met het dragen en het verwerken van dit enorme verlies.

      Liefs St. Sterk en Positief

Laat een reactie achter





Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.