Spring naar content

Review: Vooruitgang in lokale therapie voor glioblastoom – de strijd aangaan met de tumor

Home > Review: Vooruitgang in lokale therapie voor glioblastoom – de strijd aangaan met de tumor
Geschreven door: Thomas S. van Solinge, Lisa Nieland, E. Antonio Chiocca en Marike LD Broekman 

Ondanks vooruitgang in neurochirurgie, chemotherapie en radiotherapie, blijft glioblastoom een ​​van de meest therapieresistente maligniteiten van het centraal zenuwstelsel, en de tumor keert onvermijdelijk terug. De meeste recidieven treden op in of nabij de resectieholte, meestal binnen het gebied dat de hoogste dosis straling heeft ontvangen.

Veel nieuwe therapieën zijn gericht op het tegengaan van deze lokale recidieven door behandelingen direct in of nabij het tumorgebied uit te voeren.

In deze Review bespreken we de nieuwste ontwikkelingen in lokale therapie voor glioblastoom, met de nadruk op recente preklinische en klinische onderzoeken. De benaderingen die we bespreken omvatten nieuwe intra-operatieve technieken, verschillende behandelingen van de chirurgische holte, stereotactische injecties direct in de tumor, en nieuwe ontwikkelingen in convectie-versterkte bevalling en intra-arteriële behandelingen.

Belangrijkste punten:

  • Glioblastoom komt bijna altijd terug in of nabij de resectieholte, binnen het radiotherapieveld.
  • Lokale therapie biedt een unieke kans om hoge doses therapieën toe te dienen aan het gebied met de hoogste concentratie glioblastoomcellen, met beperkte systemische bijwerkingen.
  • Veel fase I- en II-onderzoeken waarin met verschillende vormen van lokale therapie wordt geëxperimenteerd, zijn – en worden – uitgevoerd bij glioblastoom, waarvan vele een groot potentieel vertonen voor het verbeteren van progressievrije en algehele overleving.
  • Grote gerandomiseerde fase III-onderzoeken waarin lokale therapieën werden vergeleken met standaardzorg, werden gehinderd door hoge kosten, arbeidsintensiteit en uitdagingen bij het rekruteren van patiënten.
  • Nauwe samenwerking tussen clinici, onderzoekers, bedrijven en overheidsinstellingen is nodig om de overgang van laboratorium- naar fase I- en II-onderzoeken naar grootschalige gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken te vergemakkelijken.

Lees hier de complete review in het Engels

Laat een reactie achter





Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.