Spring naar content

Emiel deelt zijn ervaring met het gebruik van Bevacizumab (Avastine) als alternatief voor Dexamethason

Home > Emiel deelt zijn ervaring met het gebruik van Bevacizumab (Avastine) als alternatief voor Dexamethason

In het interview met dr. Filip de Vos en dr. Tom Snijders gepubliceerd op 12 oktober 2022 hebben wij melding gemaakt van de Brain First-studie, een 6 jaar durende studie die toeziet op de bestrijding van radiatieschade, ook wel pseudoprogressie genoemd, omdat net als bij recidief, zich om de radiatienecrose oedeem ontwikkelt. Dit zorgt voor veel druk in het hoofd, wat tot klachten leidt. Op dit moment wordt Dexamethason ingezet om het vocht af te drijven.

In de Brains First studie wordt gezocht naar een alternatieve behandeling.  

Als alternatief voor Dexamethason wordt in deze studie onderzocht in hoeverre Bevacizumab (breder bekend onder de merknaam: Avastin) “aanslaat”, zie ons artikel van 14 juni 2023 op onze onderzoekpagina voor een uitgebreid artikel over deze studie.

De studie moet om moverende redenen nog van start gaan, maar sommige neurologen starten toch al met het protocol van deze studie – 4x een infuus met Bevacizumab en na ieder infuus drie weken “rust”- omdat er goede aanwijzingen zijn dat Bevacizumab een betere werking heeft dan Dexamethason, zonder de bijwerkingen van Dexamethason.

Zo hebben ook de neuroloog en oncoloog van Emiel Duijn (bestuurslid van Stichting Sterk en Positief) de keuze gemaakt om Bevacizumab voor te schrijven om de een enorme hoeveelheid bestralingsschade en vocht te verminderen, wat tijdens een lange periode met het gebruik van een hoge dosis Dexamethason niet is gelukt. Daarnaast hield Emiel klachten, denk aan epileptische aanvallen en een verminderde motoriek. Ook zijn er nog de risico’s bij het langdurig gebruik van Dexamethason, zoals trombose, maagdarmklachten, hoofdpijn en spierpijn, etc.

Emiel heeft nu 2x een infuus gehad en een 3e krijgt hij op vrijdag 22 december, waarna het laatste infuus zal volgen in januari 2024. Op een tussentijdse MRI bleek dat de radiatienecrose en (dus) het oedeem flink waren afgenomen, zelfs meer dan verwacht.

Kortom, de resultaten zijn bemoedigend. Deze resultaten worden niet direct meegenomen in de studie omdat deze nog niet officieel is begonnen. De behandelend neuro-oncoloog zal een goede afweging maken of het inzetten van Bevacizumab in plaats van Dexamethason genoeg voordelen biedt aan de patiënt. Deze afweging is natuurlijk voor elke patiënt anders.

Emiel is in ieder geval dolgelukkig dat het team dat hem behandelt daartoe heeft beslist. Hij en  zijn gezin gaat nu met een goed gevoel de Feestdagen in!🎄

Disclaimer: Bevacizumab is een mogelijk alternatief voor Dexamethason maar niet per definitie de oplossing. Dit zal voor elke patiënt anders zijn. Onderzoek moet na 6 jaar uitwijzen of dit een goed alternatief blijkt te zijn. Indien je vragen hebt over het gebruik van Bevacizumab raadpleeg dan je arts!

Dit artikel is mogelijk gemaakt door Emiel die zijn graag ervaringen met jullie wil delen.

5 reacties

  1. Martijn Gaasbeek op 22 december, 2023 om 09:30

    Hier ook zeer goede er ervaringen met het infuus. Bij gebruik van Dexamethason werd mijn man ontzettend agressief, boos en sloeg zijn humeur binnen 5 minuten na inname meteen om! Ook bleef hij enorme klachten houden van hoofdpijn doordat het oedeem te langzaam afnam. Oktober ‘23 was zijn laatste infuus (3 x in totaal gehad) en in november was er op de scan geen oedeem meer te zien.

  2. Emiel Duyn op 22 december, 2023 om 10:07

    Ha Martijn,
    De scan was ook hier heel erg goed. Ik hoop alleen dat ik ook fysiek snel verbetering voel… dank voor de bemoedigende woorden en veel succes en sterkte!
    Mooie feestdagen gewenst!!

    • Joop van der Heiden op 23 februari, 2024 om 10:48

      Beste Emiel mag ik vragen naar uw ervaringen Ik moet op heel korte termijn beslissen of ik een kuur van 6 x met een tussenperiode van 3 weken met Avastin/Bevacizumab wil starten. Ik heb uitgezaaide darmkanker (uitzaaiingen naar de lever en longen) Ik ben geopereerd en alles leek verwijderd te zijn maar een scan na 3 maanden liet zien dat de kanker weer terug was in de lever en longen.
      Ik moet nu beslissen welke behandeling ik wil tw: Capox (Capecitabine, Oxaliplatin) de meest zware volledige chemokuur of een kuur Bevacizumab/Avastin chemopillen met een eiwit infuus.

      Ik hoop dat u mij door uw ervaringen kan helpen in de te nemen beslissing
      Bij voorbaat hartelijk dank

  3. Emiel op 23 februari, 2024 om 19:02

    Beste Joop ik had de kuren Avastin in een ander kader, dan dat van u. Tegen die achtergrond verwijs ik u naar uw behandelend arts/oncoloog. Die zal (zullen) u de voors en tegens kunnen geven, waarna u uw keuze kunt baseren op de adviezen van deskumdigen. Als u twijfelt aan de voorlichting of uitleg die u heeft gekregen dan kunt u, al dan niet in overleg met uw zorgverzekeraar, opteren voor een second opinion aanvragen.

  4. Joop van der Heiden op 25 februari, 2024 om 11:36

    Bedankt voor uw reactie. Ik moet maandag 26 februari naar de oncoloog en een beslissing nemen wat te doen.
    Het is een moeilijke beslissing voor mij is van belang de kwaliteit van het leven.
    Ik neig naar de optie met chemo-pillen en eiwit infuus.

Laat een reactie achter





Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.