Spring naar content

BRAINS FIRST-studie gaat van start naar de werking van Bevacizumab

Home > BRAINS FIRST-studie gaat van start naar de werking van Bevacizumab

BRAINS staat voor Bevacizumab forcerebral RAdiation Induced NecrosiS. In oktober 2022 hebben we hier al eerder melding van gemaakt tijdens ons interview met Dr. Tom Snijders en DR. Filip de Vos. Lees hier het eerdere artikel.

Met dit 6 jarige onderzoek hopen ze een alternatief middel te hebben gevonden voor Dexamethason. Het KWF financiert dit onderzoek, waarvoor maar liefst € 2,9 miljoen beschikbaar is gesteld.

Sinds 2017 kan bevacizumab voorgeschreven worden aan patiënten met bestralingsschade in de hersenen als zij met dexamethason onvoldoende verbetering van hun neurologische klachten ervaren of als  dexamethason te veel bijwerkingen geeft. Bevacizumab is een antilichaam dat een eiwit op bloedvaten blokkeert en daarmee vaatlekkage voorkomt. Kleine studies bij patiënten met bestralingsschade in de hersenen hebben laten zien dat het vocht in de hersenen, dat bij deze bestralingsschade ontstaat,  bij een belangrijk deel van de patiënten zichtbaar afneemt op de MRI van de hersenen en er een verbetering van de neurologische klachten is na behandeling met bevacizumab.

De precieze effecten van 1e lijns behandeling met bevacizumab in vergelijking met dexamethason op de neurologische klachten en de kwaliteit van leven van patiënten met bestralingsschade zijn niet goed bekend.  Ook is niet goed bekend welke patiënten met bestralingsschade in de hersenen het meeste baat hebben bij bevacizumab. Tot slot is de vraag of de hoge kosten van bevacizumab opwegen tegen de baten vergeleken met dexamethason.

Het BRAINS-consortium start daarom een nationale studie naar de klinische effecten en kosteneffectiviteit van bevacizumab na gerichte bestraling van hersenmetastasen of een glioom. Het consortium bestaat uit Amsterdam UMC, NKI-AvL, LUMC, UMC Utrecht en Haaglanden MC. Hiervoor wordt samengewerkt met het IntegraalKankercentrum Nederland (IKNL).

Daarnaast start het consortium twee multicenter gerandomiseerde klinische studies naar eerstelijns behandeling met bevacizumab in vergelijking met dexamethason bij patiënten met symptomatische bestralingsschade in de hersenen: één studie na bestraling van hersenmetastasen en de andere na bestraling van een glioom. In beide groepen zullen de klinische effecten en kosteneffectiviteit van bevacizumab worden geanalyseerd.

De studie start op 1 juli 2023.

 

2 reacties

 1. Gertjan op 17 juni, 2023 om 00:49

  Ik ben hier ondanks aan begonnen en heb nu twee kuren van de drie via een infuus toegediend gekregen

  • Emiel op 7 augustus, 2023 om 08:07

   Beste Gertjan,

   Zou ik mogen vragen hoe dat bij jou ging; of het te verdragen was; waren er bijwerkingen en neemt het gebied af??

   M.vr.gr. en veel sterkte!
   Emiel

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.