Spring naar content

Belangrijke update naar onderzoek Oligodendrogliomen “Pump up the volume”

Home > Belangrijke update naar onderzoek Oligodendrogliomen “Pump up the volume”

Op 18 januari 2022 informeerde wij jullie over het Erasmus MC onderzoek “Pump up the volume”.

Vandaag heeft Oligodendroglioma Foundation spannend nieuws te melden!

Dit artikel van Peter en Mirna is tot stand gekomen in samenwerking met Pim French van het Erasmus MC.

Peter en Mirna aan het woord:

“Velen van u weten wellicht van onze samenwerking met het Erasmus MC waarin het uiteindelijke doel is om een nieuw medicijn te vinden voor anaplastische oligodendrogliomen graad 3 (AO3). Hieronder vindt u een update van het onderzoek:”

Welke geneesmiddelen zijn beschikbaar voor patiënten met een oligodendroglioom?

“Momenteel bestaat de behandeling hoofdzakelijk uit radiotherapie en/of chemotherapie (temozolomide of PCV), maar er is een sprankje hoop dat een nieuw geneesmiddel (vorasidenib, AG-881) doeltreffend is bij oligodendrogliomen graad 2. Dit geneesmiddel wordt momenteel getest in een grote klinische studie en we hebben goede hoop dat deze therapie effectief is voor patiënten in een vroeg stadium van de ziekte. We weten niet of dit medicijn werkt voor anaplastische (graad 3) oligodendroglioom patiënten. Een goede behandeling voor dit gevorderde stadium van oligodendrogliomen ontbreekt dus.”

“Dat gebrek aan behandelingsmogelijkheden was voor ons erg moeilijk te verkroppen: we kunnen niet passief afwachten wat er gaat gebeuren. Gelukkig had een team van het Erasmus MC een nieuw conventioneel idee waarvoor extra financiering de realisatie van deze plannen aanzienlijk zou versnellen. Deze fondsenwerving was iets waar wij bij konden helpen, dus in 2020 werd een samenwerking gestart tussen het Erasmus MNC en onze pas opgerichte Stichting Oligodendroglioom. Het onderzoek heet “Pump up the volume”.

Waar gaat dit nieuwe onderzoek over?

“Het onderzoek van het Erasmus MC richt zich specifiek op IDH-gemuteerde tumoren, waaronder die van een hoge graad, en zij streven er uiteindelijk naar een nieuw medicijn te vinden. Het werkingsmechanisme van dit nieuwe medicijn is een beetje technisch verhaal.”

“In het kort komt het op het volgende neer: IDH-gemuteerde tumorcellen, zoals in Oligodendrogliomen, gedragen zich vreemd. Deze cellen produceren een stof (D2HG), die in normale gezonde cellen nauwelijks aanwezig is. D2HG speelt een rol bij het ontstaan van kanker. In een graad 2 tumor is dit D2HG niet langer nul, maar sterk verhoogd. In de hierboven genoemde lopende klinische studie (AG-881) wordt getest of men er door D2HG te verminderen, in slaagt de tumorgroei te remmen.”

“Maar bij graad 3 tumoren, blokkeert het verminderen van D2HG de tumorgroei niet. Dus wat dan te doen? Het onderzoeksteam van het Erasmus MC wil nu het toch al verhoogde D2HG niveau nog verder verhogen: het volume oppompen. Inderdaad, dit voelt tegenstrijdig! Maar de theorie is (en experimentele modelsystemen is aangetoond dat dit ook echt kan werken) dat een hoger D2HG niveau de tumorcellen zal doden en/of gevoeliger zal maken voor radiotherapie en chemotherapie. En dat is natuurlijk wat wij graag zouden zien.”

Wat is de huidige status van het onderzoek?

“Erasmus MC heeft maar liefst € 800.000,- aan donaties weten op te halen! Deels via onze  Oligodendroglioma Foundation en deels via andere geweldige inspanningen zoals die van Niels en Bart en andere initiatieven! Dankzij deze financiering kon het team van het Erasmus MC een vliegende start maken met dit onderzoek. Met veel moeite is het team erin geslaagd het enzym te isoleren en een assay te ontwikkelen die nu klaar is voor de volgende stap: het vinden van een nieuw geneesmiddel waarmee het volume van D2HG kan worden opgepompt tot toxische niveaus, die vervolgens leiden tot het doden van de tumorcellen. Met behulp van een zogenaamde “compound library” tracht het team dit geneesmiddel te identificeren. Dit spannende werk staat op het punt te beginnen en zal (hopelijk) de basis leggen voor de ontdekking van een nieuwe behandeling!”

“Dit nieuwe geneesmiddel zou niet alleen moeten werken tegen Oligodendrogliomen maar ook tegen andere IDH-gemuteerde tumoren zoals Astrocytomen. Maar eerst moet het nieuwe geneesmiddel worden geïdentificeerd. In de komende maanden hopen we meer informatie te kunnen delen over de voortgang van dit onderzoek “Pump up the volume”. Nu maar hopen dat er binnenkort een nieuw geneesmiddel beschikbaar komt!”

Wat kunt u doen?

“Donaties zijn altijd welkom. Hoe meer geld het onderzoeksteam heeft, hoe sneller het project kan gaan. Erasmus MC Foundation, NL88 INGB 0000 0029 95, onder vermelding van “Pump up the volume”

Dank jullie wel!!

Mirna en Peter

 

 

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.