Wetenschappers hebben een nieuwe door licht geactiveerde “foto-immunotherapie” ontwikkeld
Wetenschappers van het Institute of Cancer Research in Londen hebben een nieuwe door licht geactiveerde “foto-immunotherapie” ontwikkeld die zou kunnen helpen bij de behandeling van hersenkanker. De sleutel is een verbinding die onder licht gloeit om chirurgen naar de tumor te leiden, terwijl nabij-infrarood licht (NIR) een kankerdodend mechanisme activeert.
Voor de nieuwe studie voegde de onderzoekers een nieuw molecuul toe dat bindt aan een eiwit genaamd EGFR, dat vaak wordt gemuteerd in gevallen van een Glioblastoom. Nadat de fluorescentie chirurgen heeft geholpen het grootste deel van de tumor te verwijderen, kunnen ze nabij-infrarood licht (NIR) op de plaats schijnen, waardoor de verbinding in een tumor dodende modus wordt omgezet door reactieve zuurstofsoorten vrij te geven. Het idee is om alle resterende cellen te doden die na de operatie een agressieve comeback zouden kunnen maken.
In tests bij muizen met Glioblastoom toonden de onderzoekers aan dat dieren die met de nieuwe techniek werden behandeld, binnen een uur na blootstelling aan nabij-infrarood licht duidelijke tekenen van tumorceldood vertoonden. Bovendien zorgde de behandeling er ook voor dat het immuunsysteem van de dieren een nieuwe aanval op de kanker startte, wat de kans op terugval zou kunnen verkleinen.
“Deze studie toont aan dat een nieuwe foto-immunotherapiebehandeling met een combinatie van een fluorescerende marker, ‘affibody’-eiwit en nabij-infraroodlicht zowel overgebleven glioblastomacellen bij muizen kan identificeren als behandelen,” zei Dr. Gabriela Kramer-Marek, hoofdauteur van de studie. “In de toekomst hopen we dat deze benadering ook kan worden gebruikt om menselijk glioblastoom en mogelijk andere kankers te behandelen.”