Spring naar content

We waren uitgenodigd om te spreken tijdens het EU congres over kanker in Brussel

Home > We waren uitgenodigd om te spreken tijdens het EU congres over kanker in Brussel

De European Cancer Organisation (ECO) houdt elk jaar een congres waar belangrijke onderwerpen over kanker worden besproken om zo een beter Europees beleid te maken.

“Het overleven van kanker gaat verder dan een succesvolle medische behandeling, zeggen patiënten”

Tijden de panel discussie kon ik mijn onderwerpen adresseren waar ik als patiënt en mijn partner tijdens de behandelingen tegen aan zijn gelopen.

Ik heb aandacht gevraagd voor de volgende twee onderwerpen:

  1. Financiële onzekerheid: Je wil focussen op je behandelingen maar dat lukt niet altijd even goed omdat bepaalde keuzes zorgen voor financiële instabiliteit voor je gezin. Want stel je kiest, zoals in mijn geval voor fotonen bestraling, waar ik 6 maanden op moest wachten. Dan loopt je gehele behandeling , inclusief operatie en chemo, uit naar bijna 24 maanden. Het mogelijke gevolg is dat je in de WIA terecht komt en bijvoorbeeld je hypotheek niet meer kunt betalen.
  2. Meer standaard aandacht en hulp voor de partner. Deze wordt altijd vergeten! Er zou standaard hulp moeten komen vanuit de zorgverleners voor de partner die haar of zijn geliefde bijstaat in deze moeizame tijden. Denk bijvoorbeeld aan langdurig zorgverlof en mentale steun.

We hebben in Europa 20 miljoen mensen met de diagnose kanker. De ECO wil kanker onder de aandacht brengen bij de politiek en betere regelgeving afdwingen voor deze grote groep mensen.

Wat ik erg mooi vond om te horen is The right to be forgotten!

Ondanks inspanningen van de EU-instellingen om het recht om vergeten te worden in alle lidstaten in te voeren, erkennen slechts zeven landen het expliciet: Frankrijk, België, Luxemburg, Nederland, Portugal, Roemenië en Spanje.

Het recht om vergeten te worden heeft tot doel een einde te maken aan de barrières waarmee kankerpatiënten worden geconfronteerd nadat bepaalde jaren zijn verstreken sinds het beëindigen van de behandeling, die ook van land tot land verschillen.

In België, Luxemburg, Nederland en Portugal is dat tien jaar, in Roemenië zeven jaar en in Frankrijk en Spanje vijf.

Het wettelijk implementeren van dit recht in elk land betekent dat banken en verzekeringsmaatschappijen geen onderscheid kunnen maken voor voormalige oncologische patiënten bij het contracteren van financiële diensten en dat het niet verplicht zal zijn om eerdere kankerdiagnoses bekend te maken. 

Een mooi doel vinden wij!

Via deze link vind je het online magazine van Euractiv met een mooi verhaal waar wij die ochtend over gediscussieerd hebben. Ook zijn mijn statements overgenomen en geplaats in dit online magazine. 😊

Het was prachtig om hier aan te bij te mogen dragen!

Stichting Sterk en Positief☘️

 

 

 

 

 

 

1 reactie

  1. Jolanda Hosman op 2 december, 2023 om 10:08

    Hi Charles,
    Wat waardevol dat je dit op deze bühne onder de aandacht hebt kunnen brengen! Grote bewondering voor jou!

Laat een reactie achter





Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.