Spring naar content

Veelbelovend kankeronderzoek in UZ Antwerpen: ziekenhuis bestrijdt hersentumoren met “flashtherapie”

Home > Veelbelovend kankeronderzoek in UZ Antwerpen: ziekenhuis bestrijdt hersentumoren met “flashtherapie”

In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen wordt onderzoek gedaan naar de werking van flashtherapie, een nieuwe manier om tumoren te bestralen. “Met flashtherapie kunnen we een bestraling ultrasnel uitvoeren”, legt radiotherapeut-oncoloog Piet Dirix uit bij radio2 in Antwerpen. “Dat lijkt het gezonde weefsel rond de tumor beter te sparen, en dat is veelbelovend.”

Radiotherapeut en oncoloog Piet Dirix werkt mee aan een onderzoek naar flashtherapie, een nieuwe manier van bestralen. Het onderzoek vindt plaats in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), en zoekt uit of een supersonisch snelle bestraling het gezonde weefsel rond een tumor beter kan beschermen.

Het onderzoek gebeurt in een bunker onder het UZA. “Bestralingsapparaten staan doorgaans half of volledig onder de grond”, legt de dokter uit. “Dat is nodig om gezonde mensen in de buurt van de stralen weg te houden. Dat geldt nog in veel grotere mate voor het flashtherapie toestel, omdat het in heel korte tijd heel hoge dosissen geeft.

Dokter Dirix is hoopvol, vooral voor mensen met bijvoorbeeld pancreas- of alvleeskliertumoren, of agressieve hersentumoren. “We hopen dat in die gevallen de resultaten even doeltreffend zijn als in het huidig preklinisch onderzoek, met grote dank aan de financiële steun van Kom op tegen Kanker”, besluit hij.

Lees hier het hele artikel

Laat een reactie achter





Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.