Spring naar content

Update over EMITT (LITT) studie in Radboud UMC

Home > Update over EMITT (LITT) studie in Radboud UMC

De EMITT-studie is een wetenschappelijk onderzoek om de werkzaamheid van stereotactische laserablatie (SLA) bij kwaadaardige hersentumoren te onderzoeken.

Deze techniek wordt ook wel laser interstitial thermal therapy (LITT) genoemd. Laserablatie is een nieuwe techniek voor de behandeling van (onder andere) kwaadaardige hersentumoren. Hiervoor wordt laserlicht ingezet om de tumor, onder MRI-controle, te verhitten en zo de tumor van binnenuit te vernietigen. Dit vindt plaats via een klein gaatje in de schedel. In de EMITT-studie vergelijken we de laserablatie (SLA) die wordt opgevolgd door standaard chemo- en/of radiotherapie, met de huidige standaardbehandeling; namelijk biopsie die wordt opgevolgd door standaard chemo- en/of radiotherapie.

De studie vindt plaats in meerdere centra in Nederland, namelijk in het Radboud umc, UMC Utrecht, ErasmusMC, Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis, Maastricht UMC+, Amsterdam UMC en UMC Groningen.

Op dit moment is de studie open voor deelname. Patiënten die interesse hebben kunnen dit aangeven bij hun neuroloog of neurochirurg. Als de studie niet in het eigen centrum wordt uitgevoerd, dan kan de arts contact opnemen met het Radboud umc of één van de andere zes bovenstaande deelnemende centra voor vragen of om de patiënt direct door te verwijzen. Voor meer informatie of vragen kunt u mailen naar emittstudie@radboudumc.nl 

Toelichting over de loting:

Als een deelnemer loot voor de LITT behandeling (dat is dus de helft van het aantal deelnemers) dan wordt de LITT behandeling in Utrecht UMC óf in het Radboud umc uitgevoerd. Het overige deel van de studie en de reguliere behandeling volgen patiënten gewoon in hun eigen centrum. Alléén voor de LITT-behandeling moet iemand dus naar Utrecht of Nijmegen komen.

In de EMITT-studie vergelijken ze de laserablatie (LITT behandeling) die wordt opgevolgd door standaard chemo- en/of radiotherapie, met de huidige standaardbehandeling; namelijk biopsie die wordt opgevolgd door standaard chemo- en/of radiotherapie. Als de studie geschikt is voor een patiënt en de patiënt wil deelnemen zal er door loting bepaald worden of iemand de LITT behandeling krijgt of niet. De helft van de patiënten krijgt de LITT behandeling en de andere helft krijgt de standaard behandeling. Op deze manier kunnen ze aan het eind van de studie een eerlijke vergelijking maken om te zien of de LITT behandeling effectief is.

Ze zijn in totaal op zoek naar 238 patiënten voor deze studie. Tot en met november 2025 kunnen er nieuwe patiënten meedoen en zij worden dan nog 18 maanden gevolgd. Dit betekent dat ze in 2027 de eerste resultaten van deze studie verwachten. Tussentijds worden er geen resultaten bekend gemaakt.

Voor meer informatie over deze studie kunt u terecht op de website: EMITT – Radboudumc.

Lees ons eerder artikel

Laat een reactie achter





Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.