Spring naar content

UMC Utrecht: AI versnelt herkenning type hersentumor

Home > UMC Utrecht: AI versnelt herkenning type hersentumor

Welk type hersentumor heeft deze patiënt? AI-technologie helpt om dit al tijdens de operatie, binnen anderhalf uur, vast te stellen. Dat duurt normaal gesproken een week. Door de nieuwe techniek kan de neurochirurg het operatieplan al tijdens de operatie aanpassen. Onderzoekers van UMC Utrecht en onderzoekers, pathologen en neurochirurgen van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en Amsterdam UMC hebben vandaag hierover gepubliceerd in Nature.

Jeroen de Ridder, onderzoeksgroepsleider binnen UMC Utrecht en Oncode Institute: “Recent is zogeheten Nanopore sequencing beschikbaar gekomen: een technologie om DNA real-time uit te lezen. Wij ontwikkelden daarvoor een algoritme, dat kan leren van miljoenen gesimuleerde realistische ‘DNA-snapshots’. Met dit algoritme, dat we Sturgeon hebben genoemd, zijn we in staat binnen 20 tot 40 minuten het tumortype vast te stellen. En dat is snel genoeg om eventueel de chirurgische strategie aan te passen.”

Jeroen leidt een ‘bioinformatica lab’, dat bestaat uit 15 computational scientists. Zijn team maakt gebruik van de nieuwste ontwikkelingen in de informatica, zoals machine learning en artificial intelligence (AI), om complexe moleculaire datasets te analyseren. Die data zijn bijvoorbeeld afkomstig van tumorweefsel dat is afgenomen van patiënten en verzameld in biobanken.

“Door moderne meettechnologieën kunnen we enorm complexe en rijke metingen verrichten aan bijvoorbeeld tumorbiopten”, vertelt Jeroen. “Hoe zorgen we ervoor dat die zeer complexe meetgegevens tot nieuwe fundamentele inzichten leiden over kanker? En hoe kunnen we die verzamelde data inzetten voor een betere diagnose en behandeling van kanker?”

“Om deze vragen te kunnen beantwoorden is het essentieel om algoritmen te ontwerpen waarmee grote hoeveelheden moleculaire data kunnen worden geanalyseerd, en dat is precies waar het vakgebied bioinformatica zich op richt. Hoewel ons onderzoek fundamenteel van aard is, zijn wij gedreven om ervoor te zorgen dat onze bevindingen een positieve bijdrage leveren aan het leven van patiënten.”

Lees hier het hele artikel

Laat een reactie achter





Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.