Spring naar content

Uitkomsten gepubliceerd van Carthera’s internationale fase I/II klinische studie bij recidief GBM

Home > Uitkomsten gepubliceerd van Carthera’s internationale fase I/II klinische studie bij recidief GBM

Belangrijkste punten.

  • De definitieve resultaten van Carthera’s internationale fase I/II klinische studie bij patiënten met recidiverend glioblastoom (rGBM) zijn gepubliceerd in Nature Communications.
  • Dosisescalatie naar negen emitters was veilig en het apparaat was effectief in het leveren van 90% BBB-verstoring in een groter volume rond het rGBM-behandelingsgebied.
  • De mediane totale overlevingskans was hoger in de groep die carboplatine kreeg vóór BBB-verstoring.

Herhaalde opening van de bloed-hersenbarrière met een implanteerbaar ultrasoon apparaat met negen zenders in combinatie met carboplatine bij recidiverend glioblastoom: een klinische fase I/II-studie. 

De resultaten van Carthera’s internationale fase I/II klinische studie (NCT03744026) bij patiënten met recidiverend glioblastoom (rGBM) zijn gepubliceerd in Nature Communications.

Aan de studie namen 33 deelnemers op zes klinische locaties deel om een verstoring van de bloed-hersenbarrière (BBB) te ondergaan met het SonoCloud-9-apparaat voor of na intraveneuze toediening van de chemotherapiecarboplatine. Vier van de locaties bevonden zich in Frankrijk en twee in de Verenigde Staten.

De veiligheid en werkzaamheid van de behandeling waren de primaire uitkomstmaten (fase 1 evalueerde de veiligheid van het escaleren van het aantal ultrasone zenders en fase 2 gebruikte MRI om de werkzaamheid van BBB-verstoring te evalueren). Er werden ook overlevingsgegevens verzameld.

Carthera ontwierp het SonoCloud-9-apparaat met negen emitters om een groter gebied van de BBB te verstoren dan in hun eerste studies was getest met een enkele emitter (SonoCloud-1). Deze studie evalueerde de dosisbeperkende toxiciteit naarmate het aantal geactiveerde emitters in elk inschrijvingscohort toenam.

De 33 deelnemers kregen in totaal 90 sonicaties (tot 6 cycli) voor een gemiddelde sonicatietijd van 9,9 minuten; Drie deelnemers kregen ook nog eens 11 sonicaties omdat de ziekte niet vorderde. Zesenvijftig procent (56%) van de deelnemers kreeg twee of meer cycli van echografie met carboplatine.

Uit de klinische proef bleek dat dosisescalatie naar negen emitters (fase 1) veilig was en dat het apparaat effectief was in het bieden van 90% BBB-verstoring in een groter volume rond het rGBM-behandelingsgebied (fase 2). Apparaatgerelateerde bijwerkingen waren onder meer pre-syncope, vermoeidheid, wondinfecties en tijdelijke hevige pijn tijdens het aansluiten van het apparaat. Bijwerkingen die tijdens de behandeling werden gemeld, waren onder meer hoofdhuidpijn, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, afasie en wazig zien. Op één na verdwenen alle gevallen van wazig zien binnen 15 minuten na het einde van de behandeling.

Wat betreft het al dan niet toedienen van de carboplatine voor of na BBB-verstoring, was het mediane totale overlevingspercentage bij de 12 deelnemers die werden behandeld met carboplatine vóór sonicatie met alle negen emitters 14,0 maanden na de operatie, en hun totale overlevingspercentage na 1 jaar was 58%. Dit was superieur aan de 15 deelnemers die carboplatine kregen na BBB-verstoring; Hun mediane totale overleving was 11,8 maanden en hun totale overlevingspercentage na één jaar was 47%.

“De publicatie van onze klinische resultaten in het zeer gerespecteerde tijdschrift Nature Communications toont het belang aan van de SonoCloud-technologie als een potentieel levensvatbare nieuwe behandelingsoptie voor patiënten met recidiverend glioblastoom”, zegt professor Alexandre Carpentier, hoofd van de afdeling neurochirurgie van de Universitaire Ziekenhuizen van Parijs – AP-HP Sorbonne Université University, uitvinder van SonoCloud en oprichter van Carthera.

Wat is de volgende stap: Er is nu een fase III-registratie klinische studie aan de gang om te blijven evalueren of de combinatiebehandeling een verbeterde algehele overleving biedt in vergelijking met de standaardzorg. Fase III wordt SONOBIRD genoemd en randomiseert deelnemers naar de SonoCloud-9/carboplatine-combinatiebehandeling of de huidige standaardbehandeling met chemotherapie (met temozolomode of lomustine).

Voor patiënten:
Geïnteresseerde patiënten dienen clinicaltrials.gov (https://www.clinicaltrials.gov/study/NCT05902169) te raadplegen voor een bijgewerkte lijst van actief inschrijvende klinische locaties. Aanvullende informatie kan worden verkregen door een e-mail te sturen naar contact@carthera.eu.

Toelichting vanuit Stichting Sterk en Positief: Trial in Brussel is open, Erasmus MC en HCM Haaglanden zijn voornemens ook mee te doen aan deze trial.

Laat een reactie achter





Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.