Spring naar content

Uit Fase 3-studie blijkt dat DCVax-L® de overleving verbetert bij patiënten met een glioblastoom

Home > Uit Fase 3-studie blijkt dat DCVax-L® de overleving verbetert bij patiënten met een glioblastoom

In het voorjaar van 2022 informeerde we jullie al over tussentijdse resultaten van dit onderzoek, klik hier voor het artikel van 6 maart 2022.

In een aankondiging die op grote schaal in de media werd gepubliceerd en ook werd gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Neuro-Oncology (SNO), gehouden in Florida, VS, van 16-20 november 2022, heeft Northwest Biotherapeutics in een persbericht de resultaten aangekondigd van een fase 3 klinische studie waaruit blijkt dat zowel nieuw gediagnosticeerde als terugkerende glioblastoompatiënten die werden behandeld met het dendritische celvaccin van Northwest Biotherapeutics (DCVax-L®) waren toegenomen  overleving.

DCVax-L® is een volledig gepersonaliseerde immuuntherapie gemaakt van de eigen immuuncellen van een patiënt en antigenen (biomarkers) van een monster van de eigen tumor van de patiënt. Het wordt toegediend door injectie in de bovenarm zes keer in de loop van het eerste jaar en daarna twee keer per jaar voor onderhoud.

De resultaten gepubliceerd in JAMA Oncology, leefden patiënten behandeld met DCVax-L® plus standaardzorg significant langer dan gematchte externe controles: 13% versus 5,7% overleving na 60 maanden na randomisatie in de studie (dat was drie maanden na de operatie) voor nieuw gediagnosticeerde patiënten, en 20,7% versus 9,6% na 24 maanden na terugval voor patiënten met recidiverende glioblastoom.

De onderzoeksresultaten gaven ook aan dat patiënten met een slechtere prognose van een glioblastoom (bijvoorbeeld ouderen of mensen met een “substantiële resttumor” na neurochirurgie) een groter relatief voordeel van het vaccin vertoonden (d.w.z. een grotere verbetering ten opzichte van de prognose van dergelijke patiënten met bestaande behandelingen).

De studie concludeerde dat DCVax-L® goed werd verdragen. Het bedrijf meldde dat: “Meer dan 2.100 doses DCVax-L® werden toegediend tijdens het onderzoek en we ontdekten dat het bijwerkingenprofiel niet significant anders was dan met alleen de standaardzorg.”

Het bedrijf werkt momenteel aan de voorbereidingen voor aanvragen voor wettelijke goedkeuring van DCVax-L® in Amerika.

Lees hier het hele artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.