Spring naar content

Stichting Semmy en hun onderzoek aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen

Home > Stichting Semmy en hun onderzoek aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen

Stichting Semmy heeft een driejarige samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Samen gaan ze de strijd aan tegen agressieve hersentumoren bij kinderen, met name de hersenstamkanker DIPG (diffuse intrinsieke ponsgliomen) en de hersenkanker HGG (hooggradige gliomen). Stichting Semmy zet zich al jarenlang in voor een behandeling van deze vormen van kanker bij kinderen en financiert het vooruitstrevende (klinische) onderzoek aan het UZA naar de behandeling van DIPG en HGG dan ook graag.

Wat houdt het onderzoek in?

Het therapeutische kankervaccin op basis van patiënt-specifieke dendritische cellen werd ontwikkeld door UZA en UA (Universiteit Antwerpen) onder leiding van prof. Berneman. Het vaccin is inmiddels succesvol ingezet bij meer dan 100 kankerpatiënten tijdens klinische studies bij volwassenen met acute myeloïde leukemie (AML), longvlieskanker, uitgezaaide borstkanker en hersenkanker. Bij de groepen van patiënten behandeld met dit vaccin steeg de gemiddelde overlevingsduur met 60% of meer. Omdat het vaccin een succes bleek, wil het team van prof. Berneman dit nu ook bij jongere patiëntjes met DIPG of HGG bestuderen.

Wat betekent dit voor de patiëntjes?

In de klinische studie zijn twee type patiënten toegelaten:

  • Stratum A. Dit zijn patiënten die nog geen behandeling hebben gekregen. Voor deze patiënten wordt de immuuntherapie op basis van dendritische cellen onmiddellijk in het behandelingsschema opgenomen. De behandelende arts beslist voor al dan niet een combinatie met bestraling (en/of chemo).
  • Stratum B. Dit zijn patiënten die reeds een behandeling hebben gekregen (vb. bestraling) en die dus met het dendritische celvaccin een bijkomende behandeling kunnen krijgen.

Stichting Semmy financiert deze klinische studie voor kinderen. Daarbovenop richt KOTK zich op een cohort van 10 volwassenen en neemt het Olivia Fonds 50% van de opleiding van een clinicus in pediatrische oncologie, en dit voor een periode van mid 2021 tot eind 2026.

Lees hier het hele artikel

 

Laat een reactie achter





Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.