Spring naar content

Prof. Dr. An Coosemans van het KU Leuven over haar onderzoek naar Glioblastoma

Home > Prof. Dr. An Coosemans van het KU Leuven over haar onderzoek naar Glioblastoma

Prof. Dr. An Coosemans aan het woord:

Glioblastoma is de meest agressieve vorm van hersenkanker. Jaarlijks worden in België ongeveer 300 mensen getroffen, zowel mannen als vrouwen. De huidige behandelingen zijn schaars en hebben een kortdurend effect. Het verdict is hier dan ook zeer hard: de meerderheid van de patiënten zal niet langer dan 15 maanden overleven na diagnose.

Dit kan en moet anders! Onze missie is om via immunotherapie een oplossing te bieden.

In de afgelopen jaren heb ik met mijn team vooral aangetoond dat de huidige aanpak voor glioblastoma qua immunotherapie niet werkt. We moeten dus een andere weg inslaan. Vijf jaar na start en 38 officiële publicaties later, weet ik precies welke weg dat moet zijn. Wij willen met ons onderzoek immunotherapie wél succesvol maken, zodat dit ook voor patiënten met glioblastoom een efficiënte behandeling wordt en de kans op overleving stijgt. En daarvoor hebben we uw hulp nodig.

Wij hebben een uniek plan van aanpak ontwikkeld. Ik ben ervan overtuigd dat deze andere aanpak wél tot successen kan leiden en dat mijn onderzoeksteam het verschil zal maken voor patiënten. Ik wil onze benadering als innovatief omschrijven aangezien niemand het op die manier aanpakt. Het grote probleem bij glioblastoma is dat vele studies met immunotherapie op labo’s zeer succesvol waren, maar eens dat het aan patiënten werd gegeven, was er geen resultaat. Dit is zeer frustrerend.

Wij hebben een platform ontwikkeld op mijn labo waar we de situatie in patiënten correcter nabootsen. Een patiënt zal eerst worden geopereerd, dan bestraald op het hoofd en ondertussen wordt er ook chemo opgestart.

Dit hele proces kunnen wij ook uitvoeren in mijn labo op een proefdier. Het verschil met alle vorige experimenten in de literatuur (waarop de studies bij patiënten zijn gebaseerd, en welke mislukt zijn) is dat daar de nieuwe behandeling werd toegediend in een proefdier, dat nooit enige andere behandeling kreeg. Dit is uiteraard een totaal andere situatie. Je kan onmogelijk deze resultaten vertalen naar een patiënt die wél geopereerd werd en chemo en bestraling kreeg. Chemotherapie, bestraling én een
operatie zullen het immuunsysteem veranderen en dus zeker ook de reactie op immunotherapie.

Kortom, een realistisch platform in het labo (de “mini-mens”) biedt de juiste mogelijkheid om nieuwe behandelingen te testen zodat ze een échte slaagkans hebben bij patiënten. De eerste experimenten om dit platform op poten te zetten, hebben we reeds met succes uitgevoerd.

Maar er is nog werk aan de winkel. De meeste patiënten zullen ook cortisone krijgen, er zijn verschillende soorten bestraling, soms lukt de operatie maar gedeeltelijk,… Ook deze situaties moeten we kunnen nabootsen en dit kost geld om te ontwikkelen. Geld dat momenteel niet voorradig is. Nochtans is er reeds veel interesse van nationale en internationale partners om nieuwe behandelingen te testen in dit platform, maar het moet natuurlijk eerst volledig operationeel zijn. U kan ons helpen het verschil te maken!

Download het originele artikel of ga naar de website voor meer informatie

Ik hoop op uw steun te mogen rekenen in de komende jaren
Prof. Dr. An Coosemans

Laat een reactie achter





Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.