Onderzoek naar ‘weglaseren’ niet-operabele hersentumoren
Agressieve hersentumoren, glioblastomen, zijn niet altijd met een operatie weg te halen. Een patiënt kan dan worden bestraald of krijgt chemotherapie. Het Radboudumc onderzoekt of een behandeling waarbij een laser de tumor van binnenuit verhit effectief kan zijn.
Een glioom is een tumor die direct in de hersenen ontstaat, een glioblastoom is daarvan de meest agressieve vorm. In Nederland krijgen ieder jaar ruim duizend mensen de diagnose glioblastoom. Een derde van de glioblastomen is niet te opereren. De prognose voor mensen met een glioblastoom is niet goed. De gemiddelde overleving ligt tussen de een en twee jaar. Voor mensen die niet geopereerd kunnen worden zijn de vooruitzichten vaak nog slechter.
De laser verhit de tumor
Een nieuwe laserbehandeling, stereotactische laser ablatie (SLA), kan daar mogelijk verandering in brengen. Met SLA wordt met een holle naald een stukje van de tumor weggenomen, om vast te stellen of het inderdaad om een glioblastoom gaat. Vervolgens wordt via dezelfde naald de laser ingebracht. Terwijl de laser de tumor verhit wordt de patiënt in een MRI-apparaat in de gaten gehouden. Het doel is dat het tumorweefsel door de verhitting afsterft.
In het onderzoek worden tien mensen behandeld met de laser én met de radio- en chemotherapie, en tien anderen krijgen de gebruikelijke behandeling met alleen radio- en chemotherapie.
Het onderzoek is nu nog te klein voor betrouwbare gegevens over effectiviteit en veiligheid, maar als de proef slaagt wil het Radboudumc uitbreiden naar een grote, landelijke studie. Of SLA ook kan worden ingezet bij andere soorten niet-operabele tumoren moet dan ook verder worden bestudeerd. In de VS en op een paar plaatsen in Europa wordt de SLA-behandeling al een aantal jaren uitgevoerd.
Publicatie: avrotros Dokters van Morgen