Lees hier de Nederlandse vertaling van de nieuwsbrief November 2022 International Brain Tumour Alliance
Lees hier de Nederlandse vertaling van de nieuwsbrief van de International Brain Tumour Alliance:
Toonaangevend nieuws
The European Groundshot – addressing Europe’s cancer research challenges: a Lancet Oncology Commission benadrukt de noodzaak om het tempo van het kankeronderzoek in Europa op te voeren.
Met naar schatting een miljoen kankerdiagnoses die de afgelopen twee jaar in heel Europa zijn gemist, wordt voorspeld dat de impact van de COVID-19-pandemie de Europese kankerresultaten met bijna een decennium zal terugbrengen. Een nieuwe Commissie van The Lancet Oncology, “European Groundshot – addressing Europe’s cancer research challenges “, benadrukt het cruciale belang van kankeronderzoek bij het aanpakken van de ongekende uitdagingen waarmee de Europese kankerstelsels worden geconfronteerd en doet belangrijke aanbevelingen voor de manier waarop dit kan worden bereikt. De Commissie voor oncologie van Lancet stelt ook lacunes in het Europese kankeronderzoekslandschap vast en roept op tot een verdubbeling van het Europese budget voor kankeronderzoek, evenals prioritering van achtergestelde kankeronderzoeksgebieden; inclusief preventie en vroege diagnose, radiotherapie en chirurgie, implementatiewetenschap, actie op het gebied van gendergelijkheid en een diepere focus op overleven. Lees hier en hier meer.
Onderzoeksnieuws
Studies onthullen mogelijke manieren om het effect van immunotherapie bij glioblastoom te stimuleren
Een laboratoriumonderzoek gepubliceerd in Nature Communications heeft aangetoond dat specifieke moleculen die zich in het weefsel rond een hersentumor bevinden – in plaats van in de tumor zelf – kunnen worden gericht door geneesmiddelen om de immuunrespons van het lichaam op de tumor te verbeteren en zo de effectiviteit van checkpointremmers te vergroten, een vorm van immunotherapie. Het molecuul, bekend als calmodulin-afhankelijk kinase kinase 2, of CaMKK2, wordt aangetroffen in neuronen en immuuncellen en is zeer actief rond glioblastoomtumoren, onderdrukt het immuunsysteem van het lichaam en versnelt de tumorgroei. In experimenten op muizen met glioblastoom ontdekten onderzoekers dat door dit molecuul uit te schakelen, checkpointremmers effectiever waren en de overleving werd verlengd. Lees meer.
In een apart artikel gepubliceerd in Cancer Research, toonde een reeks cel- en dierproeven aan dat door het blokkeren van een molecuul genaamd ATM in kankercellen, tumoren niet in staat zijn om een beschermende barrière van cellen om hen heen te vormen, kankergeassocieerde fibroblasten (CAFs) genoemd, waardoor de immuuncellen van het lichaam niet kunnen doordringen. Deze resultaten wijzen erop dat ATM-remmende geneesmiddelen mogelijk de effectiviteit van immunotherapieën verhogen, en dergelijke geneesmiddelen worden momenteel onderzocht bij de behandeling van glioblastoom. Lees meer.
Studie vindt zwakte in de beschermende bloed-hersenbarrière van medulloblastoom tumor, die potentiële nieuwe behandelingen biedt
Volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Neuron, kan het mogelijk zijn om behandelingen te ontwikkelen die zijn toegesneden op het verzwakken van de bloed-hersenbarrière die specifiek wordt gevormd door medulloblastoomtumoren, en zo chemotherapiegeneesmiddelen in staat stellen de tumor beter te bereiken en de uitkomst te verbeteren. In een reeks laboratoriumexperimenten met muizen toonden onderzoekers aan dat de cellen van medulloblastoomtumoren zich strak rond haarvaten wikkelen om een sterke bloed-hersenbarrière te vormen en dat dit proces afhankelijk was van een eiwit op het oppervlak van tumorcellen genaamd Piezo2. Door piëzo2 uit te schakelen bij muizen met medulloblastoomtumoren, was een veel voorkomend chemotherapiegeneesmiddel genaamd etoposide effectiever in het verkleinen van de tumor. Lees meer.
Onderzoek ontrafelt rol die kankergen BRAF speelt bij volwassen gliomen, wijzend op nieuwe behandelingen
Een gen genaamd BRAF is bekend dat het een rol speelt bij de ontwikkeling en groei van veel kankers, waaronder pediatrische hersentumoren, hoewel er minder bekend is over de rol die het speelt bij volwassen hersentumoren. In een studie gepubliceerd in het European Journal of Cancer en gepresenteerd op het 34e EORTC-NCI-AACR Symposium on Molecular Targets and Cancer Therapeutics, analyseerde een team van onderzoekers gegevens over bijna 300 patiënten met gliomen – van wie 206 volwassenen, waarbij de klinische informatie, behandelingen en overlevingsduur van individuen werden vergeleken met de structuur, moleculaire samenstelling en genetische mutaties van hun tumorweefsels.
Een van de vele bevindingen was het verband tussen een BRAF V600E-mutatie en verbeterde overleving bij volwassenen, evenals een verhoogde gevoeligheid voor ‘gerichte behandelingen’, zoals MEK-remmers. Lees hier en hier meer . In een afzonderlijk artikel van journal of clinical oncology hebben resultaten van een klinische studie van trametinib, een MEK-remmer, op zichzelf gegeven of met een andere MEK-remmer genaamd dabrafenib, bij kinderen en jongeren met BRAF V600E gemuteerde tumoren aangetoond dat deze middelen zinvolle antitumoreffecten hadden naast toxiciteiten die beheersbaar waren bij mensen met BRAF V600E-mutant laaggradig glioom. Lees meer (volledig artikel).
Systematische review van fase 3-onderzoeken in nieuw gediagnosticeerd glioblastoom 2005-2021
Volgens bevindingen gepresenteerd op de 27e jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Neuro-Oncology, gehouden in Florida, VS van 16 tot 20 november, verlengen de meeste fase 3 klinische onderzoeken van vandaag naar nieuwe therapieën voor nieuw gediagnosticeerd glioblastoom het leven van hun deelnemers niet. Door een analyse van 11 onderzoeken waarbij algehele overleving een maatstaf voor succes was, ontdekten onderzoekers dat sinds 2005 slechts drie glioblastoom fase 3-onderzoeken de levensverwachting van de deelnemers verbeterden. Deze omvatten de EORTC/NCIC-studie die een verbeterde overleving liet zien wanneer radiotherapie werd gegeven met temozolomide chemotherapie, en EF-14, waarbij patiënten die elektrische veldtherapie (Tumor Treating Fields) kregen naast temozolomide, een langere overleving zagen. In de derde studie, CeTeG, werd gekeken naar het vergelijken van temozolomide alleen versus temozolomide plus lomustine. Lees meer (gratis registratie kan vereist zijn).
Italiaanse studie van sonodynamische therapie bij patiënten met nieuw gediagnosticeerde glioblastomen begint met het werven van patiënten.
Een klinische studie (“Sonic-ALA”) die wordt uitgevoerd in Milaan, Italië, om de haalbaarheid en veiligheid van sonodynamische therapie (SDT) te onderzoeken bij patiënten met nieuw gediagnosticeerde glioblastomen werft nu patiënten, volgens nieuws gepubliceerd door de Focused Ultrasound Foundation . SDT houdt in dat patiënten worden geïnjecteerd met 5-aminolevulinezuur (5-ALA), een optisch beeldvormingsmiddel dat zich ophoopt in hersentumorcellen, gevolgd door behandeling met een bundel van lage intensiteit gerichte echografie (FUS) die interageert met 5-ALA om tumorvernietigende chemicaliën te genereren en het immuunsysteem activeert, waardoor tumorcellen worden vernietigd. Lees meer.
Deeltjesfysici in Zwitserland werken samen met medici om de volgende generatie radiotherapietechnologie voor hersentumoren te ontwikkelen.
Deeltjesfysici van de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (CERN), bekend van het runnen van de Large Hadron Collider (LHC) – de enorme ondergrondse deeltjesversneller in de buurt van Genève in Zwitserland – werken samen met het Universitair Ziekenhuis van Lausanne (CHUV), Zwitserland, om een geavanceerde elektronenversneller voor de behandeling van hersentumoren te ontwikkelen, die extreem krachtige stralingsbundels zal afgeven aan een zeer gericht gebied, waardoor de tumorvernietiging wordt gemaximaliseerd en de hoeveelheid schade aan gezond hersenweefsel wordt verminderd. De wetenschappers achter dit project hopen dat het kan helpen bij de behandeling van diepgewortelde tumoren of tumoren in de buurt van gevoelige organen, zoals hersentumoren, in een korte maar intense uitbarsting van energie die de stralingsdosis in een paar honderd milliseconden in plaats van minuten levert. Lees meer.
Onderzoekers ontwikkelen nanodeeltjestherapie die het immuunsysteem stimuleert om glioblastoomtumoren aan te vallen.
In Nature Nanotechnology heeft een team van onderzoekers een nieuw type nanodeeltjestherapie voor hersentumoren ontwikkeld, die ze hebben ontwikkeld en getest op muizen met alvleesklierkanker en glioblastoom en die met succes het immuunsysteem hebben gestimuleerd om de tumoren aan te vallen. Deze kleine op zink gebaseerde deeltjes, ZnCDA genaamd, hopen zich op in hersentumorweefsel en zijn geladen met een verbinding van bacteriën genaamd cyclisch dimerisch adenosinemonofosfaat (CDA), dat het immuunsysteem waarschuwt voor de tumor door een moleculair proces te activeren dat bekend staat als STING (stimulator van interferongenen). In de experimenten van de onderzoekers verminderde de geïnjecteerde nanodeeltjesbehandeling de tumorgroei en voorkwam verspreiding bij verschillende soorten kanker, waaronder glioblastoom. Lees meer.
Positieve resultaten voor experimenteel geneesmiddel bij progressief meningeoom.
Resultaten van een fase 2 klinische studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology hebben aangetoond dat patiënten met progressieve of terugkerende meningeomen een langer dan verwachte periode hadden voor hergroei bij behandeling met GSK2256098, een experimenteel oraal geneesmiddel dat een molecuul in cellen blokkeert dat focale adhesiekinase (FAK) wordt genoemd. Zesendertig patiënten met deze meningeomen (die worden herkend door een NF2-mutatie ) kregen het medicijn, dat veilig bleek te zijn en goed werd verdragen. Lees meer.