Spring naar content

Kunnen Focused UltraSound en een bloedtest in de toekomst een biopsie vervangen?

Home > Kunnen Focused UltraSound en een bloedtest in de toekomst een biopsie vervangen?

De bloed-hersenbarrière (BBB) ​​is een cruciale grens langs de bloedvatwanden in de hersenen en het centrale zenuwstelsel, om ziekteverwekkers uit deze gevoelige plaatsen te houden. Helaas kan dat het ook moeilijk maken om kanker, neurodegeneratieve ziekten en andere ziekten die de hersenen aantasten, te diagnosticeren en te behandelen.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat gerichte pulsen van ultrageluid deze barrière tijdelijk kunnen openen, waardoor medicijnen kunnen binnendringen om de ziekte van Alzheimer of kanker te behandelen. Maar voor de nieuwe studie gebruikten onderzoekers ultrasone pulsen om de bloed-hersenbarrière te openen om in plaats daarvan iets naar buiten te laten komen.

Het team, geleid door wetenschappers van de Washington University in St. Louis, begonnen met het injecteren van microbellen in de bloedbaan. Ultrageluidpulsen worden vervolgens naar de hersenen gericht en wanneer de passerende microbellen door de golven worden geraakt, beginnen ze te pulseren. Dat houdt de BBB tijdelijk open, waardoor biomarkers van glioblastoma in het bloed kunnen ontsnappen. Van daaruit konden artsen de kanker diagnosticeren door middel van een eenvoudige bloedtest. Ze noemen deze techniek een sonobiopsie, en het zou veel minder intensief moeten zijn dan een traditionele biopsie.

Het team zegt dat sonobiopsie uiteindelijk kan worden gebruikt om hersentumoren te diagnosticeren, te controleren hoe hun behandeling vordert en om herhaling in de gaten te houden. Maar er is nog genoeg werk te doen en om te onderzoeken of deze resultaten ook op mensen van toepassing zijn.

Lees hier het hele artikel

Laat een reactie achter





Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.