Spring naar content

“Jouw verhaal” Goede artsen, positieve patiënten en nieuwe data zorgen voor betere behandelingen

Home > “Jouw verhaal” Goede artsen, positieve patiënten en nieuwe data zorgen voor betere behandelingen

Het bijzondere verhaal van Roland en Natasja; waarbij logisch nadenken, doorzettingsvermogen en daadkracht hun verder brengt!

Vanuit het niets kon ik begin 2022 niet meer uit mijn woorden komen en kreeg vervolgens een epileptische aanval. Binnen twee weken werd ik voor het eerst geopereerd aan een hersentumor; glioblastoom type IV met een gemiddelde levensverwachting van 15 maanden.

Daarna volgde het STUPP protocol. Zes weken bestraling hebben hun werk prima gedaan. De zes maanden chemokuur Temozolomide daarna bleken echter niet bij mij aan te slaan. Elf maanden later, 10 januari dit jaar ben ik voor de tweede keer geopereerd aan mijn hersentumor.

Patiënten die voor de tweede keer geopereerd worden aan een glioblastoom type IV kunnen sinds eind 2022 deelnemen aan de GLOW-studie. Bij de GLOW-studie wordt het complete DNA van de tumor in beeld gebracht met als doel het vinden van DNA mutaties en het vinden van gepersonaliseerde behandelmogelijkheden met gerichte medicatie.

Met veel enthousiasme heb ik hieraan deelgenomen. Mijn tumor blijkt specifieke genetische kenmerken te hebben waarvoor een medicijn beschikbaar is. Op papier zijn er na de GLOW-studie mogelijkheden om via de DRUP-studie in aanmerking te komen voor nieuwe behandelingen.

Vanaf dat moment is het een behoorlijke strijd geworden om in aanmerking te komen voor de DRUP-studie. Eerst moest de tumor, die bij de operatie volledig verwijderd was, minimaal tot 1 x 1 centimeter terug groeien om te kunnen deelnemen. Veel te groot, aangezien bij een glioblastoom altijd kwaadaardige cellen achterblijven. Daarnaast voelt niet goed om een tumor bewust te laten terug groeien tot een formaat waarop je normaal gesproken geopereerd wordt om aan de DRUP-studie te kunnen deelnemen.

Een nieuwe MRI-scan volgde 17 maart, de tumor bleek toen alweer 12 x 15 mm groot te zijn! Vervolgens heeft het nog drie en halve week geduurd voordat ik de eerste nieuwe pillen kon innemen. In totaal ben ik dus van 10 januari tot 11 april niet behandeld. Hoe groot de tumor bij de start van de behandeling op 11 april was, is onbekend.

Ik heb meerdere keren gevraagd om rond 11 april nogmaals een MRI-scan te laten maken zodat een goede nulmeting beschikbaar is en het effect van de nieuwe behandeling goed gemeten kan worden. Mijn behandelend arts vond dit niet nodig, het protocol van de DRUP-studie schreef voor dat binnen 4 weken na een MRI-scan de behandeling gestart mag worden en aan de hand van de groeisnelheid eind 2022 kon men een berekening maken.

Een paar weken geleden, 6 juni, was het tijd voor een nieuwe MRI-scan. Onderweg naar het ziekenhuis zeiden mijn vrouw en ik dat de tumor zeker drie centimeter groot zou kunnen zijn, maar er was zelfs een kans dat deze nog groter zou zijn.

Het gesprek over de uitslag met de artsen verliep moeizaam. Men wilde direct de behandeling via de DRUP-studie stopzetten, van rekening houden met groei voor de start van de behandeling was geen sprake. Wij hebben aangegeven dat het goed gaat met de pillen: ik voel me goed, de bijwerkingen zijn er zeker, maar goed te doen en de te verwachte grootte van de tumor is te berekenen. Naar aanleiding van ons gesprek zou een dag later vergaderd worden of ik in de DRUP-studie kon blijven of niet. Helaas werd er de volgende dag gebeld dat ik niet door kon gaan met de behandeling.

Hier heb ik het niet bij gelaten. We hebben gelukkig een nieuwe arts gevonden die volledig achter onze beredenering staat en binnen een paar dagen ben ik opnieuw geïncludeerd in de DRUP-studie. Ik kan de pillen weer innemen en over 8 weken wordt weer een MRI-scan gemaakt. Dan kunnen we daadwerkelijk zien welke uitwerking de nieuwe behandeling heeft. We creëren op deze manier veel data om in de toekomst patiënten hopelijk beter te kunnen behandelen.

Kortom, ik heb nu veel goede artsen om mij heen, die samen met mij strijden voor het maximaal haalbare. Ik vind het belangrijk dat patiënten in de toekomst beter behandeld kunnen worden en uiteraard hoop ik zelf ook wat langer op deze aardbol te kunnen rondlopen. Ondanks de ziekte vind ik het een hele eer om samen met deze artsen en wetenschappers stappen voorwaarts te maken in de behandeling van glioblastomen.

groeten Roland Duyvesteijn & Natasja Overbeeke

8 reacties

 1. Marieke Brughuis op 24 juni, 2023 om 10:02

  Fantastisch dat je ondanks de situatie kan denken aan het verzamelen van data voor toekomstige patiënten.
  Wens jou/jullie veel wijsheid toe

 2. Desiree Vellekoop op 24 juni, 2023 om 10:42

  Voor jou Lieve Ronald, geen berg te hoog, geen dal te diep, of je komt er uit! Wat een kracht heb jij/jullie in je. Trots op jullie!

 3. Annemarie Voogt op 24 juni, 2023 om 21:28

  Het moet heel moeilijk zijn om te maken te hebben met artsen die zo verschillend denken. Ben heel benieuwd hoe je aan de tweede arts gekomen bent. Respect voor jullie doorzettingsvermogen. Heb jullie artikel opgeslagen mochten we het in de toekomst nodig hebben.

 4. Maarten op 25 juni, 2023 om 16:52

  Naast het gevecht tegen de kanker en onzekerheid over het verloop en toekomst, is het zo zonde voor de patient en familie om te moeten lobbyen voor de juiste behandeling.
  Voor veel patienten kost dat lobbyen zoveel energie, negativiteit en boosheid. Dat bewonder ik heel sterk in jou en je vrouw, dat jullie dit niet laten gebeuren.
  Volle kracht vooruit en hou focus, het leven en je gezin is het zo erg waard.

  • Rob Paardekooper op 28 juni, 2023 om 16:30

   Een mooi motiverend stuk voor andere patiënten Roland!
   Ik hoop dat deze behandeling aanslaat en je inderdaad langer op deze aardbol mag rondlopen.
   Heel veel sterkte!!

 5. Paulus Floralus op 30 juni, 2023 om 22:29

  Roland.
  Hoe geweldig positief staan jullie in deze zeer moeilijke fases. Met respect en veel waardering volg ik jullie pad. Ik ken jou, Roland, van de geweldig mooie bloem die je kweekt met zorg aandacht en vakmanschap. De Strelitzia.
  De symboliek van de Strelitzia pas jij toe op je levenspad. Krachtig, puur, vrijheid én vlammend als vuur.
  Heel veel kracht gewenst voor jou en je gezin.

 6. Peter Pluim op 30 juli, 2023 om 21:29

  Ongelooflijk hoe sommige medici met je omgaan, terwijl je hun steun zo nodig heb bij deze rotziekte.
  Ieder mens is anders, ga daarom bij het behandelen niet af op statistieken maar op de persoon die tegenover je zit.
  Met de levenswil, kracht en onverzettelijkheid die jij toont, Roland, kom je ontzettend ver! Heel veel sterkte voor jou en Natasja de komende tijd!!

 7. Olga op 24 augustus, 2023 om 16:48

  Zo fijn dat je dit deelt! Jullie zijn 2 toppers bij elkaar!

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.