Internationale samenwerking gestart voor onderzoek bij kinderen met een neuroblastoom
Bericht van het Anticancer Fund uit Belgie:
Brussel – Het Anticancer Fund werkt samen met een internationaal consortium om meer behandelingsmogelijkheden te vinden voor kinderen met neuroblastoom, een zeldzame vorm van kanker die vooral baby’s en jonge kinderen treft. Het roept onderzoekers op om nieuwe klinische onderzoeksvoorstellen in te dienen. Ze zoeken samenwerkingsinitiatieven, over de grenzen heen.
Ze zijn verheugd om de eerste Research Funding Award van het ACTION Consortium aan te kondigen, een internationale samenwerking die de ambitie heeft om innovatieve benaderingen te vinden om neuroblastoom aan te pakken. Het ACTION Consortium is opgericht door vijf non-profitorganisaties, Antikankerfonds (België), The Evan Foundation (Verenigde Staten), Kindred Foundation (Canada), Solving Kids’ Cancer (Verenigd Koninkrijk) en Zoé4Life (Zwitserland). om de implementatie en optimalisatie van klinische onderzoeken bij neuroblastoom te bevorderen.
Kanker is wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen en de vooruitgang bij de behandeling van kinderen met solide tumoren, waaronder neuroblastoom, is tot stilstand gekomen. Ondanks tientallen jaren van onderzoek en honderden klinische onderzoeken, is sinds de jaren tachtig slechts één klasse van gerichte middelen (anti-GD2-antilichamen) goedgekeurd en opgenomen in de eerstelijnstherapie voor neuroblastoom. Er is een dringende internationale behoefte om nieuwe middelen en therapeutische strategieën snel en robuust te beoordelen, ten behoeve van kinderen. Er is een efficiënter kader nodig voor het uitvoeren van internationale klinische proeven.
Award zal een van de grootste op het gebied van neuroblastoom zijn
Hun eerste financieringsoproep is gericht op refractair en recidiverend neuroblastoom, waarbij wordt opgeroepen tot innovatieve benaderingen om klinische onderzoeken te versnellen en om nieuwe therapieën te evalueren. Door hun middelen te bundelen om het ACTION Consortium te vormen, wordt deze prijs een van de grootste op het gebied van neuroblastoom, met een waarde van $ 2 miljoen. Hun doel hierbij is om de wetenschappelijke gemeenschap uit te dagen om voorstellen te doen die het potentieel hebben om significante veranderingen teweeg te brengen in het neuroblastoomlandschap, wat een directe en positieve impact zal hebben op kinderen die met deze verwoestende ziekte worden geconfronteerd.
“ Samenwerken om meer behandelmogelijkheden te bieden aan kinderen met neuroblastoom is een kans die we graag willen aangrijpen. Wij zijn van mening dat deze beursoproep innovatie zal stimuleren die de patiënten ten goede zal komen. Het Antikankerfonds zet zich echt in om wetenschappers te ondersteunen die bereid zijn buiten de gebaande paden te denken om baanbrekende therapieën te leveren om neuroblastoom te verslaan ”, zegt Rica Capistrano, Programmadirecteur Nieuwe Projecten van het Antikankerfonds.
Dit staaltje van internationale samenwerking is voortgekomen uit de gedeelde waarden en missies van deze vijf organisaties: het stimuleren van en investeren in klinisch onderzoek dat de meest onvervulde behoeften op het gebied van kanker bij kinderen aanpakt, en kinderen zo snel mogelijk een betere behandeling kan bieden. Ze zijn verheugd om deze samenwerking aan te gaan ten behoeve van kinderen met neuroblastoom, en kijken ernaar uit om deze prijs te gunnen.
Agenda voor onderzoekers:
- 6 maart 2023: Letters of Intent (LOI) uiterlijk in te dienen
- april 2023: toekenning van de ontwikkelingssubsidie met uitnodiging om het volledige voorstel in te dienen
- 14 augustus 2023: volledige voorstellen uiterlijk in te dienen
- augustus – oktober 2023: wetenschappelijke collegiale toetsing
- Oktober 2023: weerleggingsproces
- November 2023: gunning en contracten
Lees hier het originele bericht