Hoe vloeibare biopsieën de zorglast kunnen verminderen voor mensen met graad 4 hersentumor
Wat is een vloeibare biopsie?
Een vloeibare biopsie is een alternatieve methode om de diagnose en/of prognose van een aandoening te bepalen. Het maakt gebruik van biologische vloeistof, of ‘biofluid’, verkregen uit het lichaam. Dit kan bloed, urine of hersenvocht omvatten. De biofluid wordt vervolgens gesequenced om kankercellen te detecteren, waardoor informatie wordt onthuld die de diagnose en prognose kan informeren, ondersteunen of bepalen.
Onderzoek naar vloeibare biopsieën als potentieel hulpmiddel is al tientallen jaren aan de gang. Maar meer recent zijn ze een realistische optie geworden voor het detecteren van markers van tumoren (meestal in bloed). Ons begrip en gebruik van deze modaliteit is voldoende verbeterd dat onderzoekers nu onderzoeken hoe deze optie kan concurreren met of ondersteuning kan bieden aan onze standaardpraktijk voor het monitoren en diagnosticeren van patiënten.
De nieuwste classificaties van hersentumoren door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zorgen voor een beter begrip van hoe tumoren zich gedragen en reageren op behandelingen. Het helpt ook ons vermogen om informatie te begrijpen die is verzameld via vloeibare biopsie. Een handige tabel met de WHO-classificaties is hier te vinden.
Wat zijn de voordelen van vloeibare biopsieën? Zijn er beperkingen?
Het verkrijgen van biomarkers in bloed of hersenvocht is eenvoudig. Bovendien kan de biofluid meerdere keren worden gemeten, waardoor het een effectievere manier is om de progressie van de ziekte te volgen.
Traditioneel wordt in de standaardzorg de tumor verwijderd tijdens chirurgische resectie of een chirurgische biopsie. Deze procedures zijn invasief en hebben beperkingen. Beperkingen zijn onder meer de uitdaging om tumormonsters te bewaren voor sequencing en problemen die zich voordoen wanneer er niet genoeg monster is voor een definitieve conclusie. Bovendien kunnen invasieve biopsieën het risico op cognitieve complicaties voor de patiënt veroorzaken, variërend van spraakstoornissen, evenwicht of geheugen tot ernstige gezondheidsrisico’s of zelfs de dood.
Vloeibare biopsieën zouden veel van deze risico’s aanzienlijk verminderen en mogelijk een vollediger beeld geven van hoe de kankercellen zich gedragen.
Mogelijke nadelen van vloeibare biopsie omvatten echter het potentieel dat informatie ontbreekt in de biofluïde. Er is ook veel verder onderzoek en ontwikkeling nodig om te weten hoe we deze modaliteit het beste kunnen gebruiken, en erop kunnen vertrouwen voor consistent inzicht in hoe we het beste kunnen omgaan met en passende behandeling en ondersteuning kunnen bieden aan mensen met een hersentumor. Het blijft echter een opwindend onderzoeksgebied dat een veelbelovend alternatief biedt voor de uitkomst en het comfort van iemand die met een diagnose wordt geconfronteerd.