City of Hope (USA) ontvangt 12 miljoen dollar voor onderzoek met virus naar GBM4
Met de hulp van een subsidie van $ 12 miljoen lanceren onderzoekers van City of Hope een klinische proef om een opwindende nieuwe therapie te testen op een notoir moeilijk te behandelen hersenkanker.
Deze zeer invasieve tumoren hebben geen duidelijke grenzen en de meeste chemotherapieën kunnen diffuse tumorcellen in de hersenen niet adequaat bereiken. Om deze behandelingsobstakels te overwinnen, evalueert deze proef voor patiënten met recidiverend hooggradig glioom de strategie van het verpakken van een oncolytisch virus (een virus dat kankercellen kan doden zonder normaal hersenweefsel te beschadigen) in tumor-homing neurale stamcellen.
Het team verwacht dat deze aanpak niet alleen het oncolytische virus effectiever zal verspreiden naar tumorweefsel, maar ook zal voorkomen dat het oncolytische virus wordt vernietigd door het immuunsysteem van de patiënt terwijl het zijn weg vindt naar tumorcellen
Hoe een virus zich richt op hersenkanker:
“We hebben tumorgerichte neurale stamcellen ontwikkeld om een adenovirus te produceren, wat een verkoudheidsvirus is, maar het repliceert alleen in cellen met een hoge expressie van een eiwit dat survivin wordt genoemd . Aangezien alleen de kankercellen hoge niveaus van survivine tot expressie brengen, beschadigt het het normale weefsel rond de tumor niet,’ zei ze. “Net zoals een verkoudheidsvirus je cellen infecteert, infecteert dit virus tumorcellen en blijft het repliceren totdat het ze doodt door ze open te barsten. Dit virus kan vooral effectief zijn bij tumoren die resistent zijn geworden tegen bestraling en chemotherapie.”
Wanneer de tumorcel openbarst, laat het meer kankerdodend virus vrij dat zich verspreidt naar naburige tumorcellen, waardoor het tumordodende effect effectief wordt versterkt totdat normaal weefsel wordt bereikt en het virus stopt met verdere verdubbeling van DNA tijdens celdeling. Bovendien stelt dit proces van het openbarsten van de tumorcellen ook nieuwe tumoreiwitten bloot aan het immuunsysteem, waardoor mogelijk een secundaire immuunrespons tegen de tumor wordt gestimuleerd.
Een andere moeilijkheid bij het behandelen van hersentumoren is dat ze heterogeen zijn, wat betekent dat ze zijn opgebouwd uit verschillende cellen die het resultaat zijn van verschillende mutaties in verschillende delen van de tumor, dus therapieën die alleen gericht zijn op specifieke genetische mutaties zijn niet effectief. Maar het oncolytische virus kan zich richten op alle kwaadaardige cellen.
De behandeling van kanker met een virus heeft echter zijn eigen obstakel dat moet worden overwonnen: het immuunsysteem van de patiënt, dat het virus kan neutraliseren voordat het de kankercellen kan bereiken. De kunst was een manier te vinden waarop het virus zich kon verbergen voor het immuunsysteem.