Breaking News!! Het is bevestigd: Erasmus MC doet mee aan de Carthera trial.
Prof. Dr. M.J. van den Bent van het Erasmus MC bevestigd vandaag aan Stichting Sterk en Positief dat zij als 1e Nederlandse ziekenhuis meedoen aan de Carthera trial. ☘️
Tijdens deze studie is er sprake van een “controle arm”: dit betekend dat 1 groep patiënten de standaardtherapieën lomustine of temozolomide met BBB-opening krijgt en een andere patiënten groep standaardtherapieën lomustine of temozolomide zonder BBB- opening krijgt.
Betekenis BBB: bloed-hersenbarrière.
Deze studie is bedoeld voor patiënten met een recidief glioblastoom.
Voor vragen over deze studie kunt u contact op te nemen met het Hersentumorcentrum Erasmus MC.
Zeer waarschijnlijk gaat het HMC in Den Haag en/of het LUMC ook meedoen aan deze studie.
Onderstaand bericht over deze studie is eerder door ons gepubliceerd op 8 februari:
Carthera heeft aangekondigd dat de eerste patiënten zijn behandeld in een grote cruciale studie waarin het gebruik van het SonoCloud-9-apparaat voor de behandeling van recidiverende glioblastomen (GBM’s) wordt onderzocht.
Deze studie, die de SONOBIRD-studie wordt genoemd, zal het gebruik van het apparaat in combinatie met het chemotherapiemedicijn carboplatine vergelijken met standaardtherapieën bij patiënten met een eerste recidief van GBM.
Een nieuwe klinische studie zal het gebruik van Carthera’s SonoCloud-9 implanteerbare ultrasone apparaat plus chemotherapie vergelijken met standaardtherapieën bij patiënten met glioblastoom.
De studie zal 560 deelnemers inschrijven op 40 locaties in de VS en Europa.
SonoCloud-9, uitgevonden door neurochirurg professor Alexandre Carpentier, is uniek omdat het een implanteerbaar apparaat is dat wordt gepositioneerd tijdens een reguliere tumordebulking/resectie-operatie. In deze proef krijgen deelnemers in één cohort carboplatine en onderzoekers zullen het SonoCloud-9-apparaat gebruiken om de bloed-hersenbarrière (BBB) te openen om hogere concentraties van de chemotherapie in het tumorweefsel te laten komen.
Het tweede cohort krijgt de standaardtherapieën lomustine of temozolomide zonder BBB-opening.
De open-label, vergelijkende, gerandomiseerde, multicenter, tweearmige klinische studie met een verhouding van 1:1 zal de algehele overleving van de deelnemers tot 24 maanden beoordelen, evenals de tumorgroeisnelheid en verdraagbaarheid van de procedure.
“De lancering van de SONOBIRD-studie is een belangrijke prestatie in de klinische ontwikkeling van het SonoCloud-9-systeem. Als de werkzaamheid van carboplatine in combinatie met ons apparaat wordt bewezen, zal dit het paradigma veranderen van hoe we glioblastoom behandelen”, zegt Carole Desseaux, chief clinical officer bij Carthera.
Deze studie bouwt voort op gegevens van een eerdere fase 1/2-studie waarin een soortgelijk protocol van SonoCloud-9 plus carboplatine werd getest voor deelnemers met recidiverend glioblastoom (NCT03744026). De gegevens van die proef zullen naar verwachting in de komende maanden worden gepubliceerd.