Spring naar content

Bloedvaten in de hersenen voor de eerste keer in Nederland openen met geluidsgolven

Home > Bloedvaten in de hersenen voor de eerste keer in Nederland openen met geluidsgolven

Voor het eerst in Nederland gaat een groep onderzoekers proberen de zogenaamde bloed-hersenbarrière tijdelijk te openen. Zo hopen ze ervoor te zorgen dat medicijnen makkelijker in de hersenen komen, om hersentumoren en andere hersenaandoeningen beter te behandelen. De onderzoekers gaan dit op een innovatieve manier doen: met behulp van geluidsgolven.

Dr. Dannis van Vuurden is hoofdonderzoeker en kinderoncoloog in het Prinses Máxima Centrum, gespecialiseerd in hersenstamkanker. Hij leidt de nieuwe studie, die met €2,5 miljoen gefinancierd wordt door de Hersenstichting. Van Vuurden legt uit: ‘De bloed-hersenbarrière is het natuurlijke beschermingsmechanisme van onze hersenen. Hij beschermt de hersenen voor schadelijke stoffen, maar houdt ook medicijnen tegen. De barrière staat dus letterlijk in de weg voor de behandeling van hersentumoren bij kinderen.’

Persbericht donatie Sterk en Positief

In de nieuwe studie maken de onderzoekers gebruik van Focused-Ultrasound (FUS), een technologie waarbij de bloed-hersenbarrière tijdelijk geopend kan worden om medicijnen door te laten, zonder dat daar een operatie voor nodig is. Met deze technologie wil het team bestaande en nieuwe medicijnen onderzoeken. Hun vraag: zorgt de technologie ervoor dat medicijnen de hersenen beter bereiken, en leidt dat tot een effectievere behandeling?

Het onderzoek duurt ongeveer vier jaar. Eerst wordt de technologie klaargemaakt, zodat alles goed werkt. Daarna zullen zowel kinderen als volwassenen met een hersenstamtumor worden behandeld met deze nieuwe technologie.

Daarnaast wordt er zowel in het laboratorium als bij patiënten met de ziekte van Alzheimer getest of medicijnen veilig over de bloed-hersenbarrière kunnen worden gebracht. Ook volgen de onderzoekers hoe de medicijnen zich na FUS verder verspreiden door de hersenen.

Tegelijkertijd vindt er in het laboratorium een onderzoek plaats naar onder andere het afweersysteem van de hersenen bij hersentumoren en Alzheimer. In de toekomst zou dit afweersysteem mogelijk met FUS geactiveerd kunnen worden tegen deze ziektes. Ook wordt gekeken naar andere mogelijk effectieve medicijnen om deze hersenaandoeningen te behandelen met FUS. Deze medicijnen zouden dan in toekomstige vervolgonderzoeken bij patiënten onderzocht kunnen worden.

Dit onderzoeksproject is mede mogelijk gemaakt door enkele giftgevers: Piet Poortman Fonds, C en W de Boer, Stichting Sterk & Positief, JW Wegener Fonds in oprichting.

Lees hier het hele artikel

Laat een reactie achter





Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.