Spring naar content

Baanbrekend NHS-onderzoek richt zich op hersentumoren vóór de operatie

Home > Baanbrekend NHS-onderzoek richt zich op hersentumoren vóór de operatie

Radiotherapie voorafgaand aan de operatie zou de sleutel kunnen zijn tot het verminderen van de kans dat tumoren snel terug groeien, zeggen onderzoekers.

De NHS is begonnen met een eerste klinische proef ter wereld van een baanbrekende behandelingstechniek gericht op het verlengen van het leven van mensen met hersentumoren.

Een team van radiologen, neurochirurgen, oncologen, verpleegkundigen, natuurkundigen en pathologen gebruikt gedetailleerde MRI-scans en zeer gerichte radiotherapie voor de operatie om de kans op snel terug groeiende tumoren te verkleinen, waardoor patiënten langer leven.

Momenteel ondergaan hersentumorpatiënten over de hele wereld eerst een operatie, daarna radiotherapie en daarna chemotherapie. Zelfs met zo’n intensieve behandelingskuur leeft volgens deskundigen minder dan 10% van degenen met glioblastomen, een snelgroeiende en agressieve hersenkanker waarop de proef zich richtte, meer dan vijf jaar.

Hersentumoren zijn notoir moeilijk te behandelen. De behandelingsopties zijn de afgelopen decennia niet significant verbeterd. En ondanks uitgebreid onderzoek en honderden onderzoeken, is de standaardbehandelingsvolgorde van eerst een operatie, gevolgd door radiotherapie en chemotherapie, nooit in twijfel getrokken.

Nu is het team achter de proef, bij de Christie NHS Foundation Trust in Manchester, van plan om de standaard medische praktijk omver te werpen in de hoop de resultaten voor hersentumorpatiënten te verbeteren.

“Deze studie is een belangrijke en significante mijlpaal in het onderzoek naar hersenkanker en het hoogtepunt van 10 jaar werk voor mij”, zegt dr. Gerben Borst, radiotherapeut-oncoloog aan de Christie en hoofddocent aan de Universiteit van Manchester het team van specialisten dat de proef uitvoert.

Dr. Gerben Borst: ‘belangrijke mijlpaal’
“De volgorde van radiotherapie en chirurgie moet worden uitgedaagd, en dit zou de doorbraak kunnen zijn waar we al decennia naar toe werken.”

De proef – codenaam POBIG (PreOperative Brain Irradiation in Glioblastoma) – bevindt zich in een vroeg stadium. Borst zei echter dat de resultaten tot nu toe “zeer bemoedigend” waren.

Hoewel een operatie altijd “essentieel” zal zijn voor patiënten met hersentumoren, legt Borst uit, blijven er na een operatie altijd enkele kleine kankercellen achter. Dat komt door de gevoelige aard van het opereren in zo’n delicaat deel van het lichaam.

“Overgebleven tumorcellen blijven groeien, mogelijk nog agressiever na de operatie in de herstelperiode, voordat de patiënt de standaardkuur van radiotherapie krijgt”, zei Borst. “Daarom zijn er dringend betere strategieën nodig om alle tumorcellen in een vroeger stadium aan te pakken.

“Aangezien een tumor waarschijnlijk beter reageert op radiotherapie vóór de operatie, hopen we, door zeer gerichte radiotherapie te geven vóór de operatie, te voorkomen dat de tumor zo snel terug groeit om de resultaten te verbeteren en levens te verlengen.”

Patiënten in de proef ondergaan een MRI-scan om de chirurgen te helpen het beste in te schatten waar de meeste kans is dat er na de operatie achtergebleven cellen achterblijven. Een enkele dosis straling wordt precies op dat gebied gericht. Patiënten ondergaan dan een operatie gevolgd door radiotherapie en chemotherapie, zoals gebruikelijk is.

Lees hier het hele artikel

 

Laat een reactie achter





Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.