Antwerpen: ADDICT-pedGLIO studie in het UZA voor kinderen
Sinds 1/10/2021 is de ADDICT-pedGLIO studie in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA) open. Dit wil zeggen dat kinderen tussen de 1 en 18 jaar met een tumor van de hersenstam of een hooggradige hersentumor (WHO graad IV, type glioblastoom) in aanmerking kunnen komen voor een nieuwe vorm van (immuun)therapie voor deze moeilijk behandelbare tumoren. De standaardbehandeling, die chemotherapie, radiotherapie en waar mogelijk heelkunde combineert, schiet tekort in de lange termijn controle van deze aandoeningen. Een nieuwe manier om deze tumoren beter te proberen te controleren dringt zich op.
Naar analogie met een studie die in het UZA al bij volwassenen met hooggradige hersentumoren loopt, komen nu ook kinderen in aanmerking voor aanvullende behandeling met deze specifieke immuuntherapie.
Kinderen zullen naast de standaard therapie (die waardevol blijft), aanvullend een behandelschema krijgen waarbij ze op regelmatige tijdstippen zullen gevaccineerd worden met ‘speciaal opgeleide dendritische cellen’. De dendritische cel is een deel van ons immuunsysteem, die andere cellen van het immuunsysteem helpt om indringers of afwijkende cellen (o.a. tumorcellen) te herkennen om ze zo ook te kunnen vernietigen. De dendritische cellen zijn afkomstig van de patiënt zelf. Ze worden verzameld uit het bloed van de patiënt en nadien in een gespecialiseerd laboratorium uitgerijpt, zeg maar getraind, om specifieke eiwitten te laten herkennen. Wanneer de dendritische cellen uitgerijpt zijn en klaar om hun functie te vervullen, worden ze aan de patiënt terug gegeven via onderhuidse vaccinaties.
De ADDICT-pedGLIO studie is een ‘vroege-fase trial’, een onderzoek vroeg in het ontwikkelproces naar een nieuwe behandeling of geneesmiddel, waarbij dit specifieke celproduct voor het eerst op deze manier wordt toegevoegd aan de behandeling voor dit type tumoren bij kinderen. Het doel van de studie is in de eerste plaats om na te gaan of de combinatie van deze verschillende behandelingen praktisch haalbaar is en door de patiënt goed verdragen wordt. Verder hopen we een positieve reactie van het immuunsysteem te kunnen meten. Ultiem hopen we om deze moeilijk behandelbare ziektes op deze manier beter onder controle te krijgen. De resultaten van deze studie zullen duidelijk maken of en in welke mate de kinderen die aan deze ziektes lijden baat hebben bij deze nieuwe gepersonaliseerde behandelstrategie.
Na een lange opstartfase kunnen we met trots melden dat de eerste patiënt ondertussen gestart is met de studie. Ook de andere productiesloten verderop dit jaar zullen worden ingevuld. De voorlopig vlotte rekrutering benadrukt de grote nood aan innovatieve behandelstrategieën voor deze, tot nog toe, moeilijk te genezen aandoeningen.