Spring naar content

10,6 miljoen euro voor 6 jaar onderzoek naar innovatieve aanpak van hersenkanker

Home > 10,6 miljoen euro voor 6 jaar onderzoek naar innovatieve aanpak van hersenkanker

Onderzoekers van de universiteiten van Amsterdam en Leiden hebben samen met het Nederlands Kanker Instituut en Oncode Institute een ERC Synergy Grant van 10,6 miljoen euro ontvangen.

Daarmee willen ze een nieuwe aanpak ontwikkelen voor de bestrijding van glioblastoom, een dodelijke primaire hersentumor waarvoor genezing nog niet mogelijk is. Centraal staan enzym-achtige moleculaire katalysatoren die in het tumorweefsel zelf kankermedicijnen produceren. Volgens coördinator van het ‘Cat4CanCenter’ Joost Reek (UvA) kan de nieuwe benadering veel problemen oplossen die een effectieve behandeling van glioblastoom nu nog verhinderen.

Elk jaar krijgen in Nederland zo’n 500 tot 700 mensen de diagnose glioblastoom. Voor deze vorm van hersenkanker is nog geen genezende behandeling beschikbaar. Chirurgie en radiotherapie kennen het probleem dat de tumoren niet scherp begrensd zijn en diep in het omringende hersenweefsel binnendringen. Behandeling met medicijnen is niet succesvol omdat glioblastoomcellen zeer effectief zijn in het ontwikkelen van resistentie. Zelfs nieuwe immuuntherapie, die al indrukwekkende resultaten opleverde bij andere typen tumoren, faalt in het geval van glioblastomen. Dit is grotendeels te wijten aan ‘tumorgeassocieerde macrofagen’ die de lokale immuunrespons effectief ‘kapen’.

Over het project:

Het Cat4CanCenter kreeg 10,6 miljoen euro toegekend uit het ERC Synergy-programma dat bedoeld is voor ambitieus onderzoek waarin twee tot vier academische disciplines samenwerken. De subsidies worden toegekend op basis van wetenschappelijke excellentie en het verwachte intrinsieke synergetische effect.

Het project heeft een looptijd van zes jaar en biedt werk aan in totaal 13 promovendi en 8 postdoctorale onderzoekers, vrijwel gelijk verdeeld over de deelnemende instellingen:

  • Universiteit van Amsterdam (€3,45 miljoen): 5 promovendi, 3 postdocs. Hoofdonderzoeker: Prof. dr. Joost Reek.
  • Universiteit Leiden (€3,59 miljoen): 4 promovendi, 3 postdocs. Hoofdonderzoeker: Prof. dr. Alexander Kros.
  • Nederlands Kanker Instituut (€ 3,56 miljoen): 4 promovendi, 2 postdocs. Hoofdonderzoeker: Dr. Leila Akkari.

Het Cat4CanCenter zal bijeenkomsten organiseren om de nieuwste ontwikkelingen in het onderzoek te bespreken, kennis uit te wisselen en te helpen bij het oplossen van problemen. Verder zullen er lezingenreeksen en symposia worden georganiseerd met vooraanstaande experts op het gebied van glioblastoomtumoren, katalyse en medicijnafgifte. Dit alles om werkelijk synergie tussen de onderzoeksgebieden te realiseren en nieuwe toepassingen van katalyse voor de behandeling van kanker te ontwikkelen.

Lees hier het hele artikel

Dit artikel komt van de website van de Universiteit van Amsterdam.
Tekst: Harm Ikink

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.