Spring naar content

Wetenschappers vernietigen kankercellen met “microbellen” en echografie

Home > Wetenschappers vernietigen kankercellen met “microbellen” en echografie

Tel Aviv 31 mei:

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Dr. Tali Ilovitsh van de afdeling Biomedical Engineering van de Universiteit van Tel Aviv ontwikkelde een niet-invasief technologieplatform voor gen-afgifte in borstkankercellen. De techniek combineert echografie met tumorgerichte microbellen. Zodra de ultrageluid is geactiveerd, exploderen de microbellen als slimme en gerichte kernkoppen, waardoor gaten in de membranen van kankercellen ontstaan, waardoor gen-afgifte mogelijk is. Het onderzoek werd gedurende twee jaar uitgevoerd en werd gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences (PNAS).

Dr. Ilovitsh ontwikkelde deze baanbrekende technologie tijdens haar postdoctoraal onderzoek in het laboratorium van prof. Katherine Ferrara aan de Stanford University. De techniek maakt gebruik van laagfrequente ultrageluid (250 kHz) om microscopisch kleine tumorgerichte bellen te laten ontploffen. In vivo bereikte cel vernietiging 80% van de tumorcellen.

“Microbellen zijn microscopisch kleine bellen gevuld met gas, met een diameter zo klein als een tiende van een bloedvat”, legt Dr. Ilovitsh uit. “Bij bepaalde frequenties en drukken zorgen geluidsgolven ervoor dat de microbellen werken als ballonnen: ze zetten uit en trekken periodiek samen. Dit proces verhoogt de overdracht van stoffen van de bloedvaten naar het omringende weefsel. We ontdekten dat het gebruik van lagere frequenties dan voorheen, microbellen kunnen aanzienlijk uitzetten, totdat ze gewelddadig exploderen. We realiseerden ons dat deze ontdekking kon worden gebruikt als een platform voor de behandeling van kanker en begonnen microbellen rechtstreeks in tumoren te injecteren.”

Dr. Ilovitsh zegt dat ze in de toekomst van plan is deze technologie te gebruiken als een niet-invasieve behandeling voor hersengerelateerde ziekten zoals hersentumoren en andere neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. “De bloed-hersenbarrière laat medicijnen niet door, maar microbellen kunnen de barrière tijdelijk openen, waardoor de behandeling naar het doelgebied kan komen zonder dat een invasieve chirurgische ingreep nodig is.”

Lees hier het hele artikel

 

Laat een reactie achter





Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.