Spring naar content

Wakkere operatie: Suzanne (34) vertelt haar verhaal

Home > Wakkere operatie: Suzanne (34) vertelt haar verhaal

In navolging op een door KWF eerder gepubliceerd artikel laat Stichting Sterk en Positief nu een bijzondere patiënt aan het woord.

Het was koningsdag 2019. Voor velen een feestdag, voor ons helaas niet. Het was de dag dat mijn leven in een klap veranderde. Ik werd rond vier uur ‘s nachts gewekt door 2 ambulancemedewerkers. ‘’Mevrouw u heeft vermoedelijk een epileptische aanval gehad en we nemen u mee voor controle’’. Eigenwijs, zoals ik ben, wilde ik zelf de trap af lopen.

Ik had, met mijn 33 jarig bestaan, nog nooit wat gehad! Ik voelde me wel al enige tijd vermoeid en wat sneller geprikkeld maar dacht dat dat de wijten viel aan mijn nieuwe baan en mijn 2 kinderen en mijn slechte eetgewoonten😉

Eenmaal in het ziekenhuis kwamen ze al snel met uitslag van de CT-scan. Er zat iets in mijn hoofd, ter grootte van een mandarijn. ‘’ Het kunnen vier dingen zijn; een bloeding, een infarct, een abces of een tumor’’. Ik dacht het zal toch niet? De MRI-scan wees helaas de slechtst mogelijke optie uit; een tumor (Astrocytoom glioom, graad 2). Maar, zeiden ze, het zit op een goed te opereren plek. Ik dacht: en nu? 😕

Ik was opgenomen in het IJsselland Ziekenhuis en die doen geen hersenoperaties, dus ik zou overgedragen worden aan het Erasmus MC. Enkele weken later werd ik opgeroepen voor mijn intake met de neurochirurg Dr. Vincent. Na een korte introductie kwam hij met de vraag: hoe denkt u over een wakkere hersenoperatie? Ik had zelf al wat research gedaan en ik ging er dan ook al van uit dat hij dat zou gaan voorstellen. Mijn antwoord was: kom maar op!

DE GROTE DAG 29 mei 2019.Ik voelde me ineens toch niet zo stoer!😐 We hadden alles super voorbereid, een afspraak met de anesthesist (1 van de 2 anesthesisten die een wakkere operatie mogen doen), een linguïst die mijn spraak en andere functies in de gaten houdt en natuurlijk het gesprek met dr. Vincent, die tot in de puntjes had uitgelegd wat ik kon verwachten. Tranen met tuiten heb ik gehuild toen mijn bed werd weggereden van mijn man, moeder en mijn schoonzus. Op z’n Rotterdams gezegd: ik scheet zeven kleuren stront!

Ik werd met mijn bed naar de verkoeverruimte gebracht en na een half uur pas opgehaald om de operatiekamer op te gaan. Na nog een paniekaanval en de anesthesist te hebben laten beloven dat hij goed zorgt dat ik diep slaap tijdens het hakken en zagen, en dat ik niet wil weten wanneer hij me laat slapen, was ik ineens weer wakker! De anesthesist had zich goed aan zijn woord gehouden. Ik was met mijn hoofd in een klem geplaatst en ik lag in een soort tent. Ik werd rustig wakker en mijn eerste woorden waren Ismaël (de anesthesist) je bent mijn held! 😃

Terwijl ik geluiden hoorde die me deden denken aan de tandarts, kreeg ik plaatjes te zien en moest ik vertellen wat ik zag. Ik was eigenlijk vrij kalm! De tumor werd met een soort stofzuiger eruit gezogen denk ik. Zo klonk het in ieder geval. Het personeel was erg gezellig en was goed in het afleiden van wat er werkelijk gebeurde op dat moment. Want als ik daar te veel bij stil zou staan, dan zou ik echt nog wel eens in paniek kunnen raken. Ik bedoel; er was iemand in mijn hersenen aan het wroeten terwijl ik wakker was! 

Mijn hand ging ineens de lucht in, zonder dat ik dat zelf aanstuurde🙈; O hier moeten we uit de buurt blijven, zei dokter Vincent😷. Ik kreeg op een gegeven moment een droge keel en het enige wat ik mocht was een wattenstaafje met een soort vochtig citroen spul erop.

De tijd ging best snel, het personeel was superaardig en ik heb eigenlijk geen ongemak of pijn ervaren. Voordat ik het wist zei dokter Vincent; breng mevrouw maar weer in slaap. Welterusten zei ik tegen de anesthesist.😴

Liefs Suzanne😘

43 reacties

 1. louise de ridder op 24 augustus, 2019 om 08:28

  Heel heftig, maar ook de tijd erna, epilepsie aanval, bestralingen enz. Lieve dochter, je hebt het prachtig geschreven. Wat een impact op jouw en ons leven

  • Garmia op 24 augustus, 2019 om 11:37

   Suus je bent een kanjer 💋samen komen we er wel 💪🏼

  • Donny kooyman op 15 oktober, 2019 om 16:03

   Zeker een heel mooi verhaal moedig en positief. Heel veel sterkte komende tijd. X

 2. louise de ridder op 24 augustus, 2019 om 08:28

  Heel heftig, maar ook de tijd erna, epilepsie aanval, bestralingen enz. Lieve dochter, je hebt het prachtig geschreven. Wat een impact op jouw en ons leven

 3. Anna op 24 augustus, 2019 om 08:53

  Heel veel beterschap lieve Suzanne ❤️ We houden van je ! Liefs Sven Anna en Melissa

 4. Anna op 24 augustus, 2019 om 08:53

  Heel veel beterschap lieve Suzanne ❤️ We houden van je ! Liefs Sven Anna en Melissa

 5. Sellie op 24 augustus, 2019 om 09:01

  Mooi stukkie Suus, precies zoals jij bent. Lekker open en direct met of zonder die 7 kleuren stront🤣😂
  Je hebt nog een eind te gaan mop. Sommige dagen zijn top en sommige dagen zijn bagger.
  Maar je bent een sterk wijffie, die niet zomaar opgeeft .
  Blijf sterk lieverd, ik stuur je good vibes xxx💋💕

 6. Sellie op 24 augustus, 2019 om 09:01

  Mooi stukkie Suus, precies zoals jij bent. Lekker open en direct met of zonder die 7 kleuren stront🤣😂
  Je hebt nog een eind te gaan mop. Sommige dagen zijn top en sommige dagen zijn bagger.
  Maar je bent een sterk wijffie, die niet zomaar opgeeft .
  Blijf sterk lieverd, ik stuur je good vibes xxx💋💕

 7. Cheverique op 24 augustus, 2019 om 09:17

  Sterke, lieve en dappere vrouw.

  Hou van jou. X cheverique

 8. Cheverique op 24 augustus, 2019 om 09:17

  Sterke, lieve en dappere vrouw.

  Hou van jou. X cheverique

 9. Anno op 24 augustus, 2019 om 09:27

  Niet te bevatten en zo helder en sterk neer geschreven
  Veel beterschap
  Groet van
  Anno en mady

 10. Anno op 24 augustus, 2019 om 09:27

  Niet te bevatten en zo helder en sterk neer geschreven
  Veel beterschap
  Groet van
  Anno en mady

 11. Judith op 24 augustus, 2019 om 10:04

  Wat ben jij súper stoer!! Je hebt het prachtig verwoord. Respect!

 12. Judith op 24 augustus, 2019 om 10:04

  Wat ben jij súper stoer!! Je hebt het prachtig verwoord. Respect!

 13. Simona op 24 augustus, 2019 om 10:07

  Lieverd wat heb je dit mooi geschreven. De tranen springen in mijn ogen.
  Heel veel beterschap en een spoedig herstel!😘 simona

 14. Simona op 24 augustus, 2019 om 10:07

  Lieverd wat heb je dit mooi geschreven. De tranen springen in mijn ogen.
  Heel veel beterschap en een spoedig herstel!😘 simona

 15. Audrey op 24 augustus, 2019 om 10:10

  Lieve Suus,ik blijf je bewonderen in dit alles. Ik blijf bidden en spreek je gauw.
  Hou van je,kusjes Audrey

 16. Audrey op 24 augustus, 2019 om 10:10

  Lieve Suus,ik blijf je bewonderen in dit alles. Ik blijf bidden en spreek je gauw.
  Hou van je,kusjes Audrey

 17. Lea Rehorst op 24 augustus, 2019 om 10:33

  Lieve Suzanne
  Wat ben je toch een sterke vrouw,
  Zo mooi te schrijven wat heb je dat goed gedaan. ,
  Na toch zo een moeilijke operatie, en wat een moeilijke tijd ga jij nu door.
  Maar je doe het geweldig
  Lieverd ,knappe vrouw,mama en dochter.
  Suus ga ervoor ik denk aan jou en heel veel sterkte
  Liefs van Lea

 18. Lea Rehorst op 24 augustus, 2019 om 10:33

  Lieve Suzanne
  Wat ben je toch een sterke vrouw,
  Zo mooi te schrijven wat heb je dat goed gedaan. ,
  Na toch zo een moeilijke operatie, en wat een moeilijke tijd ga jij nu door.
  Maar je doe het geweldig
  Lieverd ,knappe vrouw,mama en dochter.
  Suus ga ervoor ik denk aan jou en heel veel sterkte
  Liefs van Lea

 19. Sjaan op 24 augustus, 2019 om 10:45

  Wat vreselijk mooi verwoord , je mag gerust retetrots op jezelf zijn kanjer xxx

 20. Sjaan op 24 augustus, 2019 om 10:45

  Wat vreselijk mooi verwoord , je mag gerust retetrots op jezelf zijn kanjer xxx

 21. Garmia op 24 augustus, 2019 om 11:37

  Suus je bent een kanjer 💋samen komen we er wel 💪🏼

 22. Anita op 24 augustus, 2019 om 14:40

  Je ben echt een kanjer , met je hart op je tong en goede plek . Respect suus ❤🙏

 23. Anita op 24 augustus, 2019 om 14:40

  Je ben echt een kanjer , met je hart op je tong en goede plek . Respect suus ❤🙏

 24. Trudy van den Oever op 24 augustus, 2019 om 15:13

  Wat ben je toch een kanjer Suzan.
  En wat heb je dat goed neer gezet.
  Echt super goed van je.Ik heb daar diep en heel diep respect voor.En ik kan alleen maar zeggen dat je nog een lange weg te gaan hebt.Maar die ga je ook volbrengen.Of je heet geen Suzanne.Ik wens je daarom met de rest van het traject nog heel veel sterkte.XXX💪🙏❤😘😘😘

 25. Trudy van den Oever op 24 augustus, 2019 om 15:13

  Wat ben je toch een kanjer Suzan.
  En wat heb je dat goed neer gezet.
  Echt super goed van je.Ik heb daar diep en heel diep respect voor.En ik kan alleen maar zeggen dat je nog een lange weg te gaan hebt.Maar die ga je ook volbrengen.Of je heet geen Suzanne.Ik wens je daarom met de rest van het traject nog heel veel sterkte.XXX💪🙏❤😘😘😘

 26. Dinie Visschers-de Wit op 24 augustus, 2019 om 17:05

  wat een heftig verhaal en dat je dit zo hebt meegemaakt… jemig… goed verteld heb je het ook……dank je wel en veel sterkte voor jou je gezin en je moeder en broer….jij komt er wl

 27. Dinie Visschers-de Wit op 24 augustus, 2019 om 17:05

  wat een heftig verhaal en dat je dit zo hebt meegemaakt… jemig… goed verteld heb je het ook……dank je wel en veel sterkte voor jou je gezin en je moeder en broer….jij komt er wl

 28. Jacobine op 25 augustus, 2019 om 06:56

  Wat prachtig geschreven. Het is een heftig verhaal maar zoals je het geschreven hebt is het te lezen met een lach en een traan. Veel sterkte met alles!
  Groetjes (vrienden van Lau &tess)

 29. Jacobine op 25 augustus, 2019 om 06:56

  Wat prachtig geschreven. Het is een heftig verhaal maar zoals je het geschreven hebt is het te lezen met een lach en een traan. Veel sterkte met alles!
  Groetjes (vrienden van Lau &tess)

 30. Ingrid op 25 augustus, 2019 om 11:02

  Mooi geschreven Suzanne! Het is vreselijk dat zoiets als dit je zomaar uit het niets kan overvallen! Helaas hebben wij dezelfde ervaring en weten hoe moeilijk het is, we wensen jou en je familie heel veel sterkte toe, blijf erin geloven, dit moet goed komen!
  Groetjes, Ingrid

 31. Ingrid op 25 augustus, 2019 om 11:02

  Mooi geschreven Suzanne! Het is vreselijk dat zoiets als dit je zomaar uit het niets kan overvallen! Helaas hebben wij dezelfde ervaring en weten hoe moeilijk het is, we wensen jou en je familie heel veel sterkte toe, blijf erin geloven, dit moet goed komen!
  Groetjes, Ingrid

 32. Art op 25 augustus, 2019 om 14:52

  Herkenbaar Susanne,
  Ik ben zelf inmiddels 4 x geopereerd in 19 jaar tijd. De laatste 2 operaties waren wakker. Ook ik vond het naast eng best spannend. Je bent interactief betrokken bij je eigen operatie. Ik ben in Den Haag geopereerd aan een graad 2 astrocytoom en functioneer goed. Ik ga binnenkort aan de protonen bestraling en dan een jaar chemo.
  Geniet van de goede dagen en hopelijk een goed herstel.
  Groet van Art (echtgenoot van Ingrid), bovenstaande reactie

 33. Art op 25 augustus, 2019 om 14:52

  Herkenbaar Susanne,
  Ik ben zelf inmiddels 4 x geopereerd in 19 jaar tijd. De laatste 2 operaties waren wakker. Ook ik vond het naast eng best spannend. Je bent interactief betrokken bij je eigen operatie. Ik ben in Den Haag geopereerd aan een graad 2 astrocytoom en functioneer goed. Ik ga binnenkort aan de protonen bestraling en dan een jaar chemo.
  Geniet van de goede dagen en hopelijk een goed herstel.
  Groet van Art (echtgenoot van Ingrid), bovenstaande reactie

 34. Rishma op 25 augustus, 2019 om 16:10

  Suus wat ben je toch een powervrouw!
  Ik wens je heel veel sterkte toe 🍀😘💗

 35. Rishma op 25 augustus, 2019 om 16:10

  Suus wat ben je toch een powervrouw!
  Ik wens je heel veel sterkte toe 🍀😘💗

 36. Sandra op 25 augustus, 2019 om 17:09

  Beste Suus,
  Ik heb je verhaal gelezen, wat een dappere vrouw ben jij, wat zal je familie trots op je zijn.
  Ik wens jou nog heel veel sterkte in het laatste traject, maar ook daar zal je met vlag en wimpel in slagen.
  Heel veel liefs voor jou en je fam

 37. Sandra op 25 augustus, 2019 om 17:09

  Beste Suus,
  Ik heb je verhaal gelezen, wat een dappere vrouw ben jij, wat zal je familie trots op je zijn.
  Ik wens jou nog heel veel sterkte in het laatste traject, maar ook daar zal je met vlag en wimpel in slagen.
  Heel veel liefs voor jou en je fam

 38. Anneke de krom van roest op 27 augustus, 2019 om 10:01

  Wat ben jij een super vrouw. Je bent een achternicht om trots op te zijn. Misschien ontmoeten we elkaar nog eens. Ga door met knokken voor je man en je twee super lieve zonen.

 39. Anneke de krom van roest op 27 augustus, 2019 om 10:01

  Wat ben jij een super vrouw. Je bent een achternicht om trots op te zijn. Misschien ontmoeten we elkaar nog eens. Ga door met knokken voor je man en je twee super lieve zonen.

 40. Donny kooyman op 15 oktober, 2019 om 16:03

  Zeker een heel mooi verhaal moedig en positief. Heel veel sterkte komende tijd. X

 41. Chan op 5 augustus, 2023 om 08:41

  Lieve Suus,

  Helaas moeten jouw gezin,jouw familie en vrienden jou nu bijna een jaar al missen…
  Wat was je sterk en dapper lief deddeltje van me.
  Je word enorm gemist 😢😔💋

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.