Spring naar content

Vingerpriktest kan helpen om herhaling van hersenkanker eerder op te sporen

Home > Vingerpriktest kan helpen om herhaling van hersenkanker eerder op te sporen

Onderzoekers in het Verenigd Koningrijk ontwikkelen een snelle vingerpriktest, vergelijkbaar met COVID-19-tests, om de aanwezigheid van een hersentumor op te sporen.

Volgens een persbericht richten teams van de Nottingham Trent University en de University of Sheffield zich op het ontwikkelen van tests die moleculen in het bloed kunnen detecteren die specifiek zijn voor een tumor en die ook een “zeer vroege indicatie” zouden geven van de terugkeer ervan.

Ze zeggen ook dat deze nieuwe technologie “het leven van tienduizenden mensen wereldwijd zou verbeteren en de druk op de gezondheidszorgsystemen aanzienlijk zou verminderen door de behoefte aan MRI-scans te verminderen en een kosteneffectief alternatief te bieden voor sommige kliniekafspraken.”

Dr. Ola Rominiyi, van de School of Medicine and Population Health van de Universiteit van Sheffield, zei: “Agressieve hersentumoren zoals glioblastoom komen vrijwel altijd terug na de behandeling, maar het opsporen van dit recidief in een zo vroeg mogelijk stadium blijft een uitdaging en een belangrijke prioriteit voor onderzoek dat door patiënten wordt benadrukt.

“Momenteel hebben patiënten vaak om de 3-6 maanden follow-up MRI-scans, maar een succesvolle ontwikkeling van een laterale flowtest om hersenkanker op te sporen, zou het mogelijk kunnen maken om elke week efficiënt te testen op recidief, zodat meer terugkerende tumoren vroegtijdig worden opgemerkt, in een beter behandelbaar stadium.”

Lees hier het hele artikel

 

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.