Spring naar content

Uitgebreidere chirurgie bij laaggradig glioom verbetert de overleving, concludeert een studie

Home > Uitgebreidere chirurgie bij laaggradig glioom verbetert de overleving, concludeert een studie

De overgang van een laaggradige, langzaam groeiende hersentumor naar een dodelijke snelgroeiende  hersentumor kan worden vertraagd als neurochirurgen zo snel mogelijk na de diagnose zoveel mogelijk verwijderen, volgens de resultaten van een studie onder leiding van UC San Francisco.

De bevindingen druisen in tegen ander onderzoek dat aangeeft dat uitgebreide resectie of maximale chirurgische verwijdering mogelijk niet nodig is, afhankelijk van de kenmerken van de tumor.

In hun studie, gepubliceerd in het  Journal of Clinical Oncology  op 4 januari 2023, volgden onderzoekers 392 patiënten bij UCSF met diffuus laaggradig glioom gedurende maximaal 20 jaar. De resultaten werden gevalideerd in twee externe cohorten van 365 patiënten.

De onderzoekers ontdekten dat degenen waarbij een groter deel van de tumor (Astrocytoom) achterbleef gemiddeld negen jaar na de diagnose leefden, vergeleken met meer dan 20 jaar met een kleiner resterende tumor. Analyse toonde ook aan dat er overlevingsvoordelen waren voor oligodendroglioom (19,9 jaar, vergeleken met meer dan 20 jaar).

Bovendien leefden patiënten bij wie de zichtbare tumor was verwijderd – bruto totale resectie (GTR) – significant langer dan die met resterende tumoren voor zowel astrocytoom als oligodendroglioom. De resultaten werden gevalideerd door middel van gegevens van twee andere cohorten patiënten uit centra in de VS en Noorwegen, waardoor onderzoekers effecten van moleculaire, klinische en behandelingsvariabelen op tumorprogressie konden opnemen.

Lees hier het hele artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.