Spring naar content

Trial CUSP9: negen verschillende medicijnen tegelijkertijd tijdens de behandeling

Home > Trial CUSP9: negen verschillende medicijnen tegelijkertijd tijdens de behandeling

Het Anticancer Fund in België is sinds het begin betrokken bij dit onderzoek.  ClinicalTrials.gov NCT02770378.

Decennia lang hebben nieuwe experimentele therapieën herhaaldelijk gefaald om de uitkomst te verbeteren van patiënten die terugvallen na de eerste behandeling van een glioblastoom. In 2013 suggereerden prof. Marc-Eric Halatsch en dr. Richard Kast dat deze herhaalde mislukkingen te wijten waren aan het vermogen van dit type hersenkanker om te ontsnappen aan de werking van één enkele behandeling.

Met input van andere onderzoekers stelden ze een nieuw, out-of-the-box concept voor om patiënten met glioblastoom te behandelen, genaamd ‘Coordinated Undermining of Survival Paths’ (CUSP). Het CUSP-concept probeert meerdere groei stimulerende mechanismen van de tumor te blokkeren die tot overleving leiden.

Om de geneesmiddelen te identificeren die in aanmerking zouden kunnen komen, onderzochten de onderzoekers de wetenschappelijke literatuur en een intensief zeefproces leidde tot de selectie van 9 niet-kankergeneesmiddelen die al op de markt zijn. Vandaar de naam van de trial, CUSP9.

In deze ‘proof of concept’ klinische studie werden 9 patiënten gelijktijdig behandeld met de 9 geneesmiddelen, naast tweemaal daags temozolomide (chemotherapie).

De rol van het Anticancer Fund was heel belangrijk. Zij hebben het project geïnitieerd, de onderzoekers bijgestaan ​​tijdens het hele proces en geld beschikbaar gesteld voor deze proef. Zij zijn ervan overtuigd dat het combineren van bestaande medicijnen een oplossing kan zijn.

Aangezien een klinische proef met 10 geneesmiddelen ongekend was, was het allereerste doel om de veiligheid van de behandeling te beoordelen.

In december 2020 werd het onderzoek afgerond en bleek de behandeling bij alle 9 patiënten veilig en over het algemeen goed te worden verdragen, hoewel een aanpassing van de dosis van sommige geneesmiddelen nodig was vanwege bijwerkingen.

Deze proef bewijst dat het uitvoeren van een complexe proef met 10 verschillende geneesmiddelen haalbaar is. Waar de wetenschap dit rechtvaardigt, moeten onderzoekers worden aangemoedigd om proeven op te zetten met combinaties van meerdere geneesmiddelen, om de complexe aard van kanker aan te pakken.

Omdat deze studie bij slechts een klein aantal patiënten is uitgevoerd, is enige interpretatie over de effectiviteit van het CUSP9-regime niet mogelijk. Daarvoor zal een vervolgonderzoek bij een groter aantal patiënten worden opgezet.

Ik ben er echt trots op dat we dit concept hebben omgezet in een echte proef. Het vergde enorme inspanningen en doorzettingsvermogen van alle betrokkenen. Wat we nu krijgen is een springplank die iedereen kan gebruiken ter ondersteuning van proeven met rationele combinaties van meerdere geneesmiddelen. Ik heb goede hoop dat sommige van deze wetenschappelijk bepaalde combinaties uiteindelijk effectief zullen blijken te zijn” besluit Gauthier Bouche, Director of Clinical Research van het Anticancer Fund in België.

Bron: Anticancer Fund

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.