Studie HMC: effect van lomustine bij patiënten met een recidief glioblastoom of IDH mutant astrocytoom graad 4
Foto: van links naar rechts: Maaike Vos, Marije Tel, Melissa Kerkhof
Neuro-oncoloog HMC Maaike Vos “Dankzij een subsidie van de Stichting Sterk en Positief kunnen wij binnen het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) het effect van de behandeling met lomustine chemotherapie bij patiënten met een glioblastoom of een IDH gemuteerd astrocytoom graad 4 analyseren.”
Reden van deze studie:
Tweedelijns behandeling met lomustine bij patiënten met recidief glioblastomen toonde in eerdere studies een beperkte respons. De beschikbare data over het effect van lomustine op de overleving komt voornamelijk vanuit trialpopulaties (bij patiënten behandeld in onderzoeksverband). Dit betreft per definitie een geselecteerde, vaak klinisch relatief goed functionerende patiëntenpopulatie, en buiten trialpopulaties zijn behandeleffecten doorgaans minder groot. Er is relatief weinig bekend over hoe de real-life patiëntenpopulatie reageert op lomustine, bijvoorbeeld op het gebied van overleving en klinisch functioneren.
Methode:
Onze studie betreft een retrospectief cohort onderzoek (retrospectief betekend: men kijkt terug in de tijd om het verband te achterhalen tussen bepaalde behandelingen) van patiënten die tussen 2010 en 2023 behandeld zijn met lomustine nadat de tumor na de initiële behandeling (meestal operatie, bestraling en temozolomide chemotherapie) weer is gegroeid (bij tumorrecidief). De dataverzameling en analyses zullen plaatsvinden in 2024 en 2025.
Onderzoeksdoelen:
- Analyseren of lomustine chemotherapie hetzelfde effect op de progressievrije overleving en overleving heeft in een real-life populatie in vergelijking met de trialpopulaties;
- Analyseren welke patiënt- en tumorkarakteristieken invloed hebben op zowel het behandeleffect als de ontwikkeling van bijwerkingen van lomustine monotherapie;
- Analyseren of lomustine chemotherapie een betere (progressievrije) overleving bewerkstelligt in vergelijking met best supportive care na een recidief;
- Analyseren welke nadelige effecten gebonden lijken aan lomustine therapie in de real-life populatie.
Met deze studie verwachten we meer duidelijkheid te verkrijgen over het effect van lomustine op zowel de overleving als het functioneren van onze patiënten en daarnaast op de mogelijke nadelen van deze behandeling. We verwachten dat deze kennis zal bijdragen aan betere shared decison making in de spreekkamer, en dat we patiënten en hun naasten hiermee beter kunnen voorlichten over wat deze behandeling voor hen betekent.
Op dit moment hebben we al een groot deel van de gegevens uit het HMC verzameld. Deze subsidie biedt ons de mogelijkheid om deze gegevens aan te vullen met de overige patiënten uit het HMC, de patiënten behandeld in het LUMC en om de analyses uit te voeren, te interpreteren en op te schrijven. De verwachting is dat we de uitkomsten van deze studie kunnen publiceren in een medisch wetenschappelijk tijdschrift.
We feliciteren Maaike Vos, Marije Tel, Melissa Kerkhof en het team HMC met het binnen halen van deze subsidie en hopen dat deze studie meer duidelijkheid gaat geven over de inzet van lomustine.
Stichting Sterk en Positief