Spring naar content

Stichting Komma, Laat ouders voortleven, een prachtig initiatief!

Home > Stichting Komma, Laat ouders voortleven, een prachtig initiatief!

Stichting Komma maakt een videoportret van ongeneeslijk zieke ouders

In december 2020 lanceerden de broers van de overleden presentator en theatermaker Marc de Hond Stichting Komma. Met de stichting helpen Brian en Michel de Hond ouders die ongeneeslijk ziek zijn iets blijvends in beeld en geluid na te laten voor hun (jonge) kinderen. Sinds de oprichting maakte Stichting Komma voor ruim 250 gezinnen een videoportret.

Kosteloos

Stichting Komma biedt dit de gezinnen kosteloos aan, de kosten worden gedragen uit donaties. Brian de Hond: “Voorwaarde voor een videoportret was toen we startten dat de betreffende ouder minimaal 1 kind in de basisschoolleeftijd moest hebben. We wilden voorkomen overvraagd te worden; het zou verdrietig zijn als we ouders niet zouden kunnen helpen of hen moesten laten wachten – tijd die er voor hen vaak niet is. Maar voor tieners is het natuurlijk ook heel belangrijk een blijvende herinnering aan hun ouder te hebben”. Gelukkig kan Stichting Komma, mede dankzij schenkingen van KWF, vermogensfondsen en particulieren, er nu ook zijn voor gezinnen met minimaal één kind in de leeftijd tot 18 jaar.

Achtergrond

Toen Jasmin de Hond in 1980 op 30-jarige leeftijd te horen kreeg dat ze zou komen te overlijden, liet zij aan haar twee jonge kinderen Marc (3) en Michel (1) een geluidsbandje na. Zo gaf ze haar kinderen een cadeau om haar aanwezigheid te kunnen blijven voelen. De geschiedenis herhaalde zich 40 jaar later voor haar oudste zoon Marc. Ook hij kreeg te horen dat hij zijn twee jonge kinderen Livia en James (destijds 3 en 1 jaar) niet zou zien opgroeien. Marc besloot het geluidsbandje van zijn moeder een moderne twist te geven. Zo liet hij zich bij zijn theatervoorstellingen interviewen over zijn leven door bekende interviewers en legde dit vast op beeld. Ook schreef hij kaarten voor speciale gelegenheden. Marc liet zo zijn gedachten, herinneringen en aanwezigheid achter op een manier die Marc en Michel hebben gemist van hun moeder. Dit bracht zijn broers op het idee om in de geest van Jasmin en Marc andere ongeneeslijk zieke ouders te helpen bij het achterlaten van iets blijvends voor hun kinderen.

Wat doet Stichting Komma?

Stichting Komma helpt zieke ouders die niet meer zullen genezen een blijvende herinnering na te laten in de vorm van een Komma: een houten memory box met daarin een professioneel opgenomen videoportret en drie wenskaarten met een persoonlijke boodschap voor hun kinderen. Het videoportret wordt gemaakt door een professionele cameraman en een gespreksleider die de ouders begeleidt bij het verwoorden van wat ze willen vertellen en meegeven m.b.t. mogelijke (levens)vragen. Het geeft kinderen de kans om later een completer beeld van hun ouder te vormen en hun nabijheid te voelen.

Doe het nu

Stichting Komma nodigt de zieke ouder uit zich aan te melden wanneer hij/zij nog vol in het leven staat en nog niet met de dood bezig is. Misschien zelfs nog hoop heeft op een ontwikkeling die tot genezing leidt. Dan komen we over 10 jaar gewoon weer terug. Het gesprek en de video opname vormen een fijne beleving voor de ouder (en partner), het gaat over het leven en de bijzondere momenten. Een ouder in zijn/haar kracht maakt het portret extra mooi voor de kinderen later.

Claudia: “Sinds het maken van een portret maak ik mij niet meer druk over het schrijven van brieven of een dagboek. Alles wat ik heb willen zeggen is nu al vastgelegd. Dat geeft enorm veel rust en daar ben ik Stichting Komma heel erg dankbaar voor”.

Zie https://vimeo.com/663259498 voor testimonials van ouders

Zie www.stichtingkomma.nl voor meer informatie m.b.t. aanmelden

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.