St. Sterk en Positief doneert € 10.000,- voor onderzoek naar Existentieel behandelen in de neuro-oncologie
Existentieel behandelen in de neuro-oncologie
In het UMC Utrecht wordt gekeken naar het ‘existentieel behandelen’ bij mensen met een hersentumor.
Deze manier van behandelen gaat om de betekenisgeving van de patiënt. Als je ziek bent, dan doet dat iets met je ‘bestaan’. In het geval van een hersentumor wordt het ‘bestaan van de persoon’ letterlijk aangetast. Alle medisch inhoudelijke, technische ontwikkelingen vallen weg als je het gesprek met de patiënt niet voert.
Het is belangrijk om samen te praten over het bestaan (‘de existentie’) en de persoonlijke behoeften. Zo zijn er voor mensen met een hersentumor steeds meer complexe behandelingen die goede afstemming vereisen op basis van de normen en waarden van de patiënt.
Het project onderzoekt welke elementen van deze benadering waardevol zijn voor zowel patiënten als zorgverleners. De ervaringen van patiënten en naasten worden actief in alle fasen van het onderzoek meegenomen.
Voor meer inhoudelijke informatie over het onderzoek verwijzen wij naar: Existentieel (be)handelen in de neuro-oncologie (youtube.com)
Wilt u contact opnemen met het onderzoekersteam? U kunt onderzoeker Anouk de Sain mailen op: a.m.desain-2@umcutrecht.nl
Nieuws:
In oktober zal het onderzoeksteam een eigen pagina krijgen op het platform van het UMC Utrecht. Het team verwacht rond het voorjaar van 2025 de eerste resultaten te hebben.
De namen van personen op de foto van links naar rechts:
- Prof.dr. Astrid Janssens (hoogleraar patienten- en publieke participatie UMCU)
- Dr. Margot Zomers (onderzoeker Juliuscentrum UMCU)
- Anouk de Sain, neuropsycholoog PhD onderzoeker
- Dr. Carla Ruis (neuropsycholoog)
- Prof. dr. Tatjana Seute (neuroloog, hoogleraar neuro-oncologie)
Dag onderzoeksteam,
Als taalkundige en vrouw van een hersentumor-patiënt heb ik altijd een aandachtig oor voor de gesprekstechnieken. Er worden nogal wat ‘slecht nieuws’ gesprekken gevoerd in de loop van dit ziekteproces. Mijn man heeft zich meteen voorgenomen om niet op zoek te gaan naar alternatieve methoden om zo lang mogelijk te leven, maar wilde zoveel mogelijk kwali-tijd en zingeving door nieuwe herinneringen te maken met zijn dierbaren en zich te storten op het maken van kunst (hij is ooit opgeleid aan de kunstacademie). Dat werkt voor hem. En wordt door de artsen ondersteund en ook benoemd in de medische opties.
Ik vind jullie onderzoek derhalve erg zinvol. Goed dat jullie ‘zingeving’ als factor toevoegen. Veel succes!
Met groet,
Angeli Poulssen