Spring naar content

Prinses Maxima Centrum en UMC Utrecht investeren in Focused Ultra Sound

Home > Prinses Maxima Centrum en UMC Utrecht investeren in Focused Ultra Sound

Sterk en Positief informeerde jullie in september 2020 over een grensverleggende onderzoeksaanvraag naar een nieuwe methode om de bloed-hersenbarrière (BHB) een barrière die voorkomt dat stoffen vanuit de bloedbaan in de hersenen komen tijdelijke open te zetten waardoor chemotherapie een echte kans kan krijgt. Deze nieuwe methode heet Focused Ultra Sound (FUS).

Op 15 januari 2020 kwam het UMC Utrecht Cancer Center met het volgende bericht op facebook:

“Nieuw geavanceerd MR-HIFU apparaat voor #hersenkanker”

“Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en het UMC Utrecht hebben recent een apparaat in ontvangst genomen voor de behandelingen van hersenkankers en andere neurologische aandoeningen. Het gaat dan om vormen die moeilijk te behandelen zijn, deels vanwege onvoldoende medicijnafgifte aan de hersenen. Het apparaat is een klinisch MRI-gestuurd therapeutisch gefocust ultrageluid (MRgUS). Met dit apparaat kan de bloed-hersenbarrière tijdelijk worden geopend bij patiënten en daarmee een van de meest fundamentele obstakels voor farmacologische therapiebenaderingen in de hersenen aanpakken.”

Deze machine zal operationeel zijn in het voorjaar van 2022, dus we moeten nog even geduld hebben.

Zoals jullie weten zijn we een steunbetuigingsactie gestart voor de oprichting van het FUS Consortium die hier onderzoek mee wil gaan doen. Wij hebben meer dan 2300 steunbetuigingen ontvangen! Begin vorige week hebben wij te horen gekregen dat deze onderzoeksaanvraag helaas door het KWF is afgewezen.

Maar we geven niet op! de machine staat er, nu alleen het geld nog voor onderzoek!

Steun ons en doneer via Tikkie

Totdat er genoeg geld is voor een Nederlands studie in het Princes Maxima Centrum zullen de onderzoekers waarschijnlijk aanhaken bij een internationale studie: link

Deze techniek (Focused Ultra Sound) is trouwens ook interessant voor ziektes zoals Alzheimer en Parkinson.  Eigenlijk alle aandoeningen waar de bloed-hersenbarrière (BHB) de kans op genezing blokkeert.

#geefhersentumorpatientenzichtopgenezing”

Stichting Sterk en Positief

 

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.