Spring naar content

Hersenstichting ontvangt 1,6 miljoen euro voor onderzoek naar hersentumoren

Home > Hersenstichting ontvangt 1,6 miljoen euro voor onderzoek naar hersentumoren

Geld wordt ingezet om onderzoek te doen naar het tijdelijk openzetten van de bloed-hersenbarrière

De Hersenstichting heeft 1,6 miljoen euro van het Piet Poortman Fonds ontvangen. Met het bedrag wordt een project opgezet om te kijken of de bloed-hersenbarrière, het natuurlijke beschermingsmechanisme van de hersenen, tijdelijk opengesteld kan worden. Hierdoor kunnen medicijnen de hersenen makkelijker bereiken en kunnen hersenaandoeningen beter behandeld worden. 

Een belangrijk obstakel in de behandeling van hersenaandoeningen is de bloed-hersenbarrière. Deze barrière zorgt ervoor dat de hersenen goed beschermd zijn tegen gevaarlijke stoffen. Helaas staat deze barrière voor patiënten ook letterlijk in de weg voor de behandeling van hersenaandoeningen. Dit natuurlijke beschermingsmechanisme van de hersenen maakt dat de bloedvaten grotendeels ontoegankelijk zijn voor medicijnen, waardoor behandelingen voor veel hersenaandoeningen niet effectief zijn.

“Met dit prachtige bedrag van het Piet Poortman Fonds willen we een onderzoek opzetten om te kijken of we de barrière veilig en tijdelijk kunnen openen, zodat de medicijnen veilig en in juiste hoeveelheid in de hersenen kunnen komen en zo mensen met bijvoorbeeld hersentumoren, Alzheimer en parkinson beter behandeld kunnen worden”, zegt Merel Heimens Visser, directeur bestuurder van de Hersenstichting.

FUS Technologie

Een technologie waarmee de bloed-hersenbarrière tijdelijk geopend kan worden om medicijnen wel door te laten is Focused-Ultrasound (FUS) technologie. FUS is een innovatieve MRI-gestuurde technologie die met uiterst precies gerichte geluidstrillingen en microbelletjes in de bloedstroom de bloedvaten in de hersenen tijdelijk en lokaal kan openen. Zo kunnen medicijnen werken waar ze nodig zijn, op de juiste plek in de hersenen. Heimens Visser: “Deze techniek is bewezen veilig gebleken en wordt momenteel in onder andere de Verenigde Staten en Canada in behandelstudies op effectiviteit onderzocht. In Europa wordt deze techniek nog niet toegepast. Wij willen deze techniek ook in Nederland door middel van dit project mogelijk maken.

Stichting Sterk en Positief, opgericht om hersentumoren geneesbaar te maken, zet zich onder andere in om onderzoek naar Focused Ultrasound in Nederland mogelijk te maken. De stichting is nauw betrokken bij dit project. Charles La Haye, voorzitter van Stichting Sterk en Positief: “Dit project is letterlijk baanbrekend en gaat hopelijk echt het verschil maken voor hersentumor patiënten.”

Over Piet Poortman Fonds

Het bedrag voor dit onderzoek komt uit het Piet Poortman Fonds, een fonds dat is opgezet door Stichting Buitengewoon Personenvervoer Nederland. Het fonds financiert zorg- en onderzoeksprojecten die betrekking hebben op de mensen die zij in het kader van de zorgverzekeringswet als intermediair tussen taxibedrijven en zorgverzekeraars hebben vervoerd.

Reactie op bovenstaand artikel van  Stichting Sterk en Positief:

Aan al onze lezers:

We zijn super blij met de 2300 handtekeningen die we eind vorig jaar van jullie hebben mogen ontvangen. Deze massale steunbetuigingen laten zien dat er onderzoek naar Focused Ultra Sound moest komen! Dank jullie wel!🍀

Trots op het gehele team en dat we dit met z’n allen voor elkaar hebben gekregen! De Hersenstichting zal dit project de komende jaren gaan begeleiden.

Met uiteraard speciale dank aan het bestuur van het Piet Poortman Fonds die dit baanbrekende project mogelijk maken!

#geefhersentumorpatientenzichtopgenezing

Namens het voltallige bestuur
Stichting Sterk en Positief

1 reactie

  1. Ted op 5 juni, 2021 om 07:59

    Hi Charles en Natascha,
    GEWELDIG!!!! Gefeliciteerd met dit resultaat. Op naar de genezing van hersentumoren

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.