Spring naar content

Piepkleine robots gaan in de hersenen tumoren en cysten behandelen

Home > Piepkleine robots gaan in de hersenen tumoren en cysten behandelen

“Het idee van een miniatuur-robot ontstond lang voordat ik geboren ben”, zegt ceo van Bionaut Labs Michael Shpigelmacher. Hij verwijst daarbij naar de science-fiction-film uit de jaren 60 ‘Fantastic Voyage’, waarin een team van wetenschappers in een geminiaturiseerd ruimteschip de hersenen ingaat om een bloedprop te behandelen.

Om de robots te ontwikkelen koos Bionaut Labs ervoor om magnetische energie te gebruiken om de robots voort te bewegen. Dat zou beter zijn dan optische of ultrasone technologie, omdat het geen schade berokkent aan het menselijke lichaam.

De robots zouden worden aangestuurd met magnetische spoelen die zich buiten de schedel van de patiënt bevinden. Die moeten verbonden worden aan een computer, waardoor ze op delicate wijze kunnen worden bestuurd. Volgens Bionaut Labs zou de technologie tien tot honderd keer minder energie verbruiken dan MRI-scans.

In een simulatie is te zien hoe een spiraalvormige robot van een paar millimeter lang zich door een container gevuld met gel bewoog. Die gel zou de dichtheid van het menselijke brein moeten simuleren. Zodra het apparaat aankomt bij een zakje met blauwe vloeistof, schiet het in actie. De robot prikt het zakje met zijn scherpe kant door, waardoor de vloeistof vrij kan komen.

Lees hier het hele artikel

 

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.