Spring naar content

Hersenkanker studie onderzoekt gerichte echografie en vloeibare biopsie

Home > Hersenkanker studie onderzoekt gerichte echografie en vloeibare biopsie

Onderzoekers van Columbia University zijn begonnen met een klinische proef om de veiligheid en haalbaarheid te beoordelen van het gebruik van gerichte echografie om de levering van chemotherapie aan progressieve diffuse intrinsieke pontine gliomen (DIPG’s) te vergemakkelijken, een kwaadaardig type hersentumor dat kinderen treft.

DIPG’s zijn zeer agressieve en verwoestende hersentumoren die jonge kinderen treffen, meestal rond de leeftijd van vijf of zes jaar. Omdat de tumoren zich in kritieke delen van de hersenen bevinden, is chirurgische verwijdering onmogelijk. Er zijn geen curatieve behandelingen voor DIPG’s en slechts 10 procent van de kinderen overleeft na twee jaar na de diagnose.

De bloed-hersenbarrière (BBB) maakt DIPG’s een uitdaging om te behandelen. Deze beschermende laag van nauw verbonden cellen bekleedt de bloedvaten in de hersenen en voorkomt dat schadelijke stoffen, zoals gifstoffen en infectieuze agentia, het hersenweefsel binnendringen. Het kan echter ook voorkomen dat therapeutische middelen – zoals chemotherapie – in voldoende concentraties in de hersenen terechtkomen om effectief te zijn. Gerichte echografie kan worden gebruikt om microbubbels in de bloedvaten van de hersenen te activeren. Wanneer geactiveerd, oscilleren de microbubbels en openen tijdelijk de tight junctions tussen de cellen, waardoor hogere concentraties van therapieën hersenweefsel kunnen binnendringen.

In deze studie zullen maximaal 10 deelnemers met DIPG’s een oraal chemotherapiegeneesmiddel genaamd etoposide ontvangen voordat ze de gerichte echografieprocedure ondergaan om de BBB niet-invasief te openen op een of twee tumorlocaties. Onderzoekers hopen dat de gerichte echografie de chemotherapie in staat zal stellen om in hogere concentraties het tumorweefsel binnen te dringen. Het succesvol openen en sluiten van de BBB wordt gemonitord door middel van MRI. De studie maakt gebruik van een nieuwe, op één element gerichte ultrasone transducer onder neuronavigatiebegeleiding die is ontworpen en getest in Columbia.

Lees hier het hele artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.