Spring naar content

Ontdekking van onderzoekers kan groei hersentumoren bij kinderen verminderen

Home > Ontdekking van onderzoekers kan groei hersentumoren bij kinderen verminderen

BOSTON – Effectieve en veilige behandelingen zijn nodig voor medulloblastoom – het meest voorkomende type kankerachtige hersentumor bij kinderen – vooral voor patiënten bij wie de kanker zich heeft verspreid naar het ruggenmerg. Een recente fase I klinische studie geleid door onderzoekers van Atrium Health Levine Children’s Hospital en Massachusetts General Hospital (MGH) heeft veelbelovende resultaten opgeleverd voor een nieuwe blokkerende antilichaamtherapie die zich richt op een eiwit dat cruciaal is voor het vermogen van medulloblastoomcellen om zich te vermenigvuldigen en te verspreiden. De bevindingen zijn gepubliceerd in Clinical Cancer Research, een tijdschrift van de American Association for Cancer Research.

Het antilichaam, TB-403 genaamd, herkent placentale groeifactor (PlGF), die tot overexpressie wordt gebracht in sommige soorten kwaadaardige tumoren. Het onderzoeksteam toonde eerder aan dat PlGF en zijn receptor neuropiline 1 (NRP1) vaak tot overexpressie worden gebracht in menselijke medulloblastomen en nodig zijn voor zijn groei en progressie in experimentele modellen bij muizen.

Tijdens de studie kregen patiënten steeds grotere dosissen van TB-403 toegediend, waardoor het molecule PLGF geblokkeerd werd. Hoewel de tumoren in de patiënten niet verkleinden, werd bij 7 van de 11 patiënten een stabilisatie van de tumorgroei vastgesteld, waardoor de ziekte tot stilstand kwam. Bij vier patiënten duurde deze onderbreking van het ziekteverloop tot na de grens van 100 dagen. Bovendien werd de behandeling thuis toegediend, wat de levenskwaliteit voor de patiënten verbeterde.

“Deze bevindingen geven aan dat behandeling met TB-403 moet worden getest in grotere studies van kinderen met gevorderd medulloblastoom en misschien in eerdere stadia, in combinatie met standaardtherapieën”, zegt hoofdauteur en corresponderend auteur Giselle L. Saulnier Sholler, MD, directeur van de Isabella Santos Foundation Solid and Rare Tumor Program en voorzitter van het Beat Childhood Cancer Research Consortium in het Levine Children’s Hospital.

Lees hier het hele artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.