Spring naar content

Tussentijdse resultaten teleurstellend in Fase lll trial met Marizomib.

Home > Tussentijdse resultaten teleurstellend in Fase lll trial met Marizomib.

Dit bijzondere verhaal begint 20 jaar geleden.  Onderzoekers vinden in de diepte van de oceaan microben (levende micro-organisme).  Deze microben worden uitgebreid onderzocht voor allerlei toepassingen in de wetenschap. Dit onderzoek leidt onder andere naar de stof Marizomid als mogelijk medicijn bij patiënten met een terugkerend glioblastoom. Lees hier hoe het begon. De resultaten waren in 2017 zo veelbelovend dat in 2018 een Fase 3 trial van start ging.

De studie wordt gehouden door EORTC (European Organisation for Research and Treatment of Cancer).

Tijdens het congres van de ASCO (the American Society of Clinical Oncology) ,in juni dit jaar, werden de tussentijdse resultaten gedeeld.

Resultaten:

De studie werd geopend op 49 EORTC-locaties in Europa, 23 CCTG-locaties in Canada en 8 locaties in de VS. De inschrijving van patiënten begon in juni 2018 en was bijna voltooid op het moment van een geplande tussentijdse analyse in september 2020. Een totaal van 749 patiënten (van de geplande 750) werden willekeurig ingedeeld toen het IDMC aanraadde de inschrijving stop te zetten. Leeftijd, KPS (Karnofsky Performance Scale) en mate van resectie (wegnemen van weefsel) waren goed in evenwicht tussen de 2 onderzoeksgroepen.

Er werd geen verschil in de gemiddelde overlevingskans waargenomen tussen de standaardtherapiegroep (15,9 maanden) en de groep met marizomib (15,7 maanden; HR = 0,99).

De gemiddelde progressie van de tumor was 6,1 versus 6,2 maanden (HR = 1,02).

Patiënten in de marizomib-groep hadden vaker graad 3-4 behandeling gerelateerde bijwerkingen in vergelijking met de standaardtherapiegroep (42,6% vs. 20,5%), waaronder ataxie (coördinatiestoornissen), hallucinaties en hoofdpijn.

Conclusie:

De toevoeging van marizomib aan de standaard radiochemotherapie verbeterde niet de gemiddelde levensduur bij patiënten met nieuw gediagnosticeerd glioblastoom. De definitieve overlevingsanalyses moeten nog worden onderzocht.

Hier vind je de presentatie tijdens de ASCO

Informatie over deze trial is te vinden op clinicaltrials.gov: NCT03345095.

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.