Spring naar content

Onderzoek met draadloos hersenimplantaat in China naar Glioblastoma

Home > Onderzoek met draadloos hersenimplantaat in China naar Glioblastoma

et implanteren van een draadloos apparaat in de hersenen zou de resultaten tijdens preklinische studies kunnen verbeteren. Het implantaat maakt gebruik van tumorbehandelende velden, die kleine elektrische golven uitzenden, om de groei van Glioblastoma-kankercellen te remmen.

Meer over dit onderzoek
Een team in China heeft het door ultrageluid aangedreven tumorbehandelingsapparaat gemaakt, dat tijdens de operatie op de tumorplaats wordt geplaatst. Het apparaatje zet ultrasone straling om in elektrische energie, met behulp van een piepkleine generator in de chip.

De wisselende elektrische velden vertragen de mitose in kankercellen, het proces waarmee ze zich vermenigvuldigen, en veroorzaken daardoor celdood. Kankercellen zijn gelukkig gevoeliger voor dit effect dan gezonde cellen, vanwege het verschil in hun processen. Dit betekent dat gezonde cellen veilig zijn voor eventuele negatieve effecten van de behandeling.

Het team plaatste het apparaat aan weerszijden van volwassen glioblastoomcellen die bij patiënten waren verwijderd en activeerde ze met echografie. Na 12 uur was de groeisnelheid van de kankercellen tot 58% afgenomen in vergelijking met cellen die niet aan de behandeling waren blootgesteld.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen:
De huidige veldopties voor tumorbehandeling vereisen dat elektroden worden verbonden met de geschoren hoofdhuid van de gebruiker. Deze verandering in uiterlijk en levensstijl kan erg moeilijk zijn voor iemand om zich aan aan te passen, vooral als hun haar een belangrijk onderdeel van hun identiteit is. Het gebruik van een microchip voorkomt dat patiënten hun hoofd kaal hoeven te scheren.

Bovendien hoeven mensen geen batterij mee te nemen om het apparaat van stroom te voorzien. Omdat de velden die door de chip worden uitgezonden niet door de schedel hoeven te dringen, hebben ze minder energie nodig en kunnen ze op de plaats van de tumor worden gericht.

nadelen:
Een mogelijk nadeel is dat kankercellen door de hersenen kunnen migreren, wat betekent dat het bereik van de tumorbehandelende velden de groei van die cellen niet langer verstoort. Daarentegen verspreidt de traditionele elektrodebenadering tumorbehandelende velden over de schedel.

Er is nog een weg te gaan. Deze behandeling zou een grote verandering kunnen betekenen in de standaardzorg voor glioblastoompatiënten, maar eerst moet de chip worden getest in klinische studies om ons een beter begrip te geven van de veiligheid en werkzaamheid voor mensen.

Klik hier voor meer informatie

1 reactie

  1. Wilma Scholten op 31 januari, 2023 om 16:57

    Veelbelovend 🙏🎶🙌🫶

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.