Spring naar content

‘Olijfolie’-medicijn kan veelbelovend zijn voor sommige hersentumoren

Home > ‘Olijfolie’-medicijn kan veelbelovend zijn voor sommige hersentumoren

Een uniek medicijn afgeleid van oliezuur – dat van nature voorkomt in dierlijke en plantaardige vetten zoals olijfolie – is veelbelovend gebleken voor patiënten met een gevorderde vorm van de meest voorkomende vorm van hersenkanker, na een studie onder leiding van The Royal Marsden NHS Foundation Trust en The Institute of Cancer Research, Londen.

Resultaten van de multi-center Fase 1/2 studie, die zijn gepubliceerd in het British Journal of Cancer, suggereren dat het medicijn bijzonder effectief zou kunnen zijn voor patiënten met glioblastoom, een agressieve vorm van hersenkanker die elk jaar 3200 mensen in het Verenigd Koninkrijk treft.

Naar aanleiding van deze resultaten wordt het medicijn nu getest in een wereldwijde gerandomiseerde fase 2b/3-studie gericht op nieuw gediagnosticeerde glioblastoompatiënten, die patiënten rekruteert bij The Royal Marsden.

24% van de deelnemers aan het onderzoek reageerde op het medicijn

Het medicijn, genaamd 2-OHOA, is een first-in-class behandeling – wat betekent dat het een nieuwe en unieke manier biedt om de ziekte te behandelen – en is ontworpen om de groei van kankercellen te blokkeren.

Aan de vroege studie namen 54 patiënten deel met recidiverend glioblastoom en andere gevorderde solide tumoren. Van de 21 behandelde patiënten met glioblastoom reageerde ongeveer een kwart (24%) op het medicijn en één patiënt ervoer een uitzonderlijke respons, die meer dan drie jaar aanhield.

2-OHOA is een synthetisch lipide afgeleid van oliezuur dat werkt door de abnormale membranen van kankercellen te herstructureren. Lipiden zijn een brede groep organische verbindingen, waaronder vetten en wassen, en ze spelen een belangrijke rol in de structuur van celmembranen. Celmembranen zijn de buitenste laag van een levende cel en helpen de groei ervan te reguleren.

De abnormale membranen van kankercellen maken het gemakkelijker voor eiwitten in elke cel om naburige eiwitten te ontmoeten. Dit creëert signalen, die de groei van de ziekte stimuleren. 2-OHOA blokkeert deze signalen door de membranen van kankercellen te laten werken als normale cellen, waardoor de abnormale groeisignalen die de progressie van kanker stimuleren, worden afgeremd.

Lees hier het hele artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.